Verkeersongeval van 27 jaar geleden nu pas voor rechtbank en er staan nog duizenden oude strafzaken klaar

Thinkstock
De zaak van een verkeersongeval van 27 jaar geleden die woensdag voor de correctionele rechtbank van Gent behandeld werd, is zeker geen unicum. Uit de laatste betrouwbare cijfers van het college van procureurs-generaal blijkt dat er nog enkele duizenden strafzaken uit de jaren 90 van vorige eeuw hangende zijn.

De laatste cijfers van het Openbaar Ministerie dateren van 2015. Toen waren er nog 550 strafzaken hangende van voor 1996 en in totaal nog 2.810 zaken die gestart werden in de jaren 90 of daarvoor.

Na 2015 zijn er geen betrouwbare gegevens meer doordat er naar een nieuw systeem overgeschakeld werd bij de correctionele parketten. "Dat ging gepaard met onverwachte moeilijkheden en vertragingen die ervoor zorgden dat de statistisch analisten geen betrouwbare nationale statistieken meer konden produceren", klinkt het bij het college van procureurs-generaal, dat pas dit voorjaar de statistieken van 2016 en 2017 zal publiceren.

De zaken uit de jaren 90 zijn voor het overgrote deel te vinden in de rechtsgebieden van Luik, Brussel en Bergen, en in mindere mate in die van Antwerpen en Gent. De parketten kregen eerder al de opdracht van het college van procureurs-generaal de stock aan oude dossiers op te ruimen.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Zo he, dat schiet lekker op, ze hebben er de vaart in!

 • Bernd Vaes

  Ach ja, mijn overgrootvader heeft ooit eens een kip met zijn fiets aangereden. Die zaak moet ook nog behandeld worden...

 • Jeff Stevens

  Triestig, heel Triestig!

 • Conny Van den Bosch

  Dat is dan wel al ver over de verjaringstermijnen. Zelfs de domste advocaat maakt brandhout van zo'n proces en dus is dit tijdverlies en kost de gemeenschap enkel maar geld dat er al niet is.

 • Paul Clercq

  Hoe kan een rechter na al die tijd nog degelijk recht spreken,Geens zal het wel uitleggen