Verkeersinstituut Vias: “Privatiseer deel van snelheidscontroles”

Politie Beringen
Verkeersinstituut Vias wil de pakkans voor dronken chauffeurs verhogen door snelheids­controles te privatiseren, zodat politieagenten meer ruimte hebben voor alcoholcontroles. “Het kan wel nooit de bedoeling zijn dat particulieren andere particulieren gaan beboeten”, zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V).

Steeds meer automobilisten rijden 's nachts onder invloed van alcohol, blijkt uit recente cijfers van Vias. Bovendien bezondigen steeds meer 26- tot 39-jarigen zich aan dronken rijden. "Een zorgwekkende evolutie", zegt woordvoerder Stef Willems.

Het aantal controles moet omhoog, vindt het instituut dat met een voorstel komt. Als de overheid een deel van snelheidscontroles privatiseert, hebben politieagenten meer ruimte om zich bezig te houden met alcoholcontroles.

Mobiele teams

Die geprivatiseerde snelheidscontroles kunnen alleen onder strikte criteria, bepaald door de politie. Willems verwijst naar Frankrijk, waar privébedrijven via mobiele teams snelheidscontroles uitvoeren. "De wagens rijden op vaste trajecten die door de politie worden bepaald", zegt Willems. "De bedrijven worden niet betaald per boete, wel per rit.”

Het kabinet van minister De Crem bevestigt dat de verkeersveiligheid een absolute prioriteit is voor de politie. Momenteel zet de politie heel veel mensen en middelen in voor de huidige BOB-campagne. Een hogere efficiëntie van die controles is ook een aandachtspunt. Het kabinet wijst daarvoor naar de trajectcontroles, die efficiënter zijn, ANPR-camera’s en netwerken met slimme camera’s.

Het kan nooit de bedoeling zijn dat particulieren andere particulieren gaan beboeten

Kabinet van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem

“Momenteel loopt een denkoefening bij de federale politie, over hoe de efficiëntie kan worden verhoogd. Ook wordt daarbij gekeken naar outsourcing, voor welke taken men privéfirma’s kan inschakelen”, klinkt het. “Het kan wel nooit de bedoeling zijn dat particulieren andere particulieren gaan beboeten. Dat past niet in het plaatje van de rechtsstaat.”
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ann Verschueren

  Ik hoor het sommigen graag zeggen: "meer agenten aanwerven" !? Wel solliciteer dan om op uw gezicht te laten kloppen (want dat hoort volgens een bepaalde rechter bij het beroep" en pak bandietjes op om ze daarna op bevel van de procureur weer vrij te moeten laten! Meest ondankbare beroep!

 • Philip Van Daele

  Gewoon meer agenten. Dat men eens begint met zoals het leger vroeger een soort van internaat voor opleiding agent. Men kan daar ook een deel van de probleem jongeren opleiden.

 • Robert DE REU

  Heb niets tegen controles, maar heb de indruk dat VIAS de laatste tijd hoog van de toren begint te blazen.

 • Huys Philippe

  En hoeveel van onze politici zullen dan in de beheerraad van deze "privé" bedrijven zetelen en nog wat poen meegrissen?

 • willy Vanlerberghe

  Oke, dan maar geen politie meer? Of de politie achter hun bureel en de burgers het werk laten doen?