Verkeersinformatie op gps opnieuw gehackt: “Vuurgevecht tussen Kortrijk en UZ Gent”

Hackers verstuurden eerder al fictieve informatie op het TMC-systeem, zoals een waarschuwing voor een luchtaanval tussen Gent en Lille (Noord-Frankrijk). (archiefbeeld)
twitter Hackers verstuurden eerder al fictieve informatie op het TMC-systeem, zoals een waarschuwing voor een luchtaanval tussen Gent en Lille (Noord-Frankrijk). (archiefbeeld)
Wie deze ochtend op de E17 reed, heeft mogelijk valse verkeersinformatie op het dashboardscherm gelezen, meldt de VRT. Onbekenden verstuurden de boodschap “vuurgevecht tussen Kortrijk en UZ Gent”, maar uiteraard was daar niets van aan. Hackers viseren het Traffic Message Channel, het systeem dat lokale verkeersinformatie weergeeft op de gps. De politie staat redelijk machteloos.

Het is niet de eerste keer dat lokale verkeersinformatie wordt gehackt. Begin maart kregen bestuurders tussen Brussel en Gent te lezen dat ze rekening moesten houden met “een luchtaanval op de E40 tussen Aalst en kilometerpaal 30.” De boodschappen kunnen bestuurders erg in de war brengen terwijl ze aan het rijden zijn. “Veel kunnen wij er niet tegen doen”, luidde het toen bij de politie. Hackers zijn moeilijk op te sporen en blijven zo buiten schot.

Het Vlaams Verkeerscentrum gebruikt een FM-kanaal om dagelijks gecodeerde informatie over de toestand van de wegen door te sturen. Het lukt hackers om binnen te breken op het kanaal en fictieve waarschuwingen te versturen.

 “Negeer deze boodschappen van flauwe grappenmakers”, aldus Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum tegenover de VRT.
 Hij merkt tijdens de vakantieperiode een stijging van het aantal meldingen over fictieve boodschappen op. “Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien zijn de hackers jong en hebben ze nu meer tijd. Ofwel vallen de meldingen nu meer op, omdat er minder meldingen zijn.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Simlek

  Behalve om de belastingbetaler te pesten zijn ze altijd machteloos dus geen nieuws

 • Pieter Verhulst

  We kunnen ons systeem niet afdoende beveiligen dus negeer boodschappen van flauwe grappenmakers. En wat als er echt een steekpartij of schietpartij is op een van de wegen en iedereen het negeert. Schaf het systeem dan helemaal af.

 • Tom De Bondt

  Tja die signalen zijn niet geencrypteerd. Het is zelfs niet hacken, het is gewoon een bericht versturen...

 • Peter Buyck

  We gaan die meldingen negeren, banaliseren tot er écht een luchtaanval komt of écht een probleem is met bvb transmigranten die de E40 oversteken. Ik vind het erg dat men de eigen middelen niet kan beveiligen (door gierige politici). De kracht van Achteruitgang...

 • dol de peeze

  We kunnen er niks aan doen? Al ooit gehoord van AES256 encryptie? Ok ja dan zal iedere auto ook een update moeten krijgen waarschijnlijk een zware domper, maar moet wel meevallen zeker? Je kan ook tijdelijk de beide ondersteunen. Zo geef je de fabrikanten de tijd om over te gaan naar een nieuwe versie.