Verkeersexperten sabelen hogere boetes voor middenvakrijders neer: “Dit voorstel dient enkel om azijnpissers te paaien”

Verkeersdeskundige Willy Miermans vindt het gek dat Open Vld zwaardere boetes wil voor middenvakrijders.
Photonews Verkeersdeskundige Willy Miermans vindt het gek dat Open Vld zwaardere boetes wil voor middenvakrijders.
Tot 160 euro boete voor wie op het middenvak blijft rijden. Dat voorstel lanceert Open Vld. Verkeersexperten vinden het een loze maatregel. Want wanneer is iemand een hardnekkige middenvakrijder? En hoe ga je dat controleren? "Dit valt niet in een wet te gieten", klinkt het bij professor Willy Miermans. En heeft de politie niet nu al te weinig middelen, maakt mobiliteitsdeskundige Kris Peeters zich de bedenking.

Open Vld wil bestuurders die rechts inhalen en bestuurders die hardnekkig op het middenvak blijven rijden terwijl er rechts een zee van ruimte is, even zwaar straffen. Concreet: 116 euro bij een onmiddellijke inning, 160 euro bij een minnelijke schikking. Vandaag is middenvakrijden nog een overtreding van eerste graad (respectievelijk 58 en 85 euro). 

Verkeersdeskundige Willy Miermans, professor emeritus aan de UHasselt, vindt het "gek" om middenvakrijders zwaarder te beboeten. Dat Open Vld plots z'n tanden zet in het fenomeen, lijkt hem niet verstandig. Hij ziet het voorstel - in een verkiezingsjaar - als een die vooral "de azijnpissers moet paaien". Al zijn dat er veel. Uit een rondvraag van het Vias Institute vorig jaar blijkt dat ruim een kwart van de Belgische bestuurders middenvakrijders op de snelweg de grootste ergernis vindt. Ook Kris Peeters, 'de andere', noemt het voorstel van Open Vld "populistisch". 

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
170 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Rasschaert

  Het is wetenschappelijk bewezen dat slalommen tussen de verschillende rijvakken ook slecht is voor het milieu want er is meer slijtage op de wagen evenals hoger brandstofverbruik.

 • Jefken Uyttendaele

  maak de wegen beter want op de rechter rijstrook is het vaak spoorvorming , en wie geen 120 rijd op de middenstrook ja beboet die maar , want als jij rechts rijd aan 120 en dan haal je iemand in die in het midden geen 120 rijd wat doet de rechtsrijder verkeerd ? niks toch die vervolgt zijn weg gewoon maar haalt wel een trage midden vak rijder in !!

 • Kris Bouwens

  Voorstel.... 90 km/u 1e rijvak .... 110 km/h 2e rijvak .... 130 km/h 3e rijvak. trager enkel toegelaten bij file.

 • Albert Deplus

  Niemand MAG voorbijsteken !!! Wie bepaald dat ??? Toch zeker de burger niet .

 • louis pippers

  Volledig akkoord met Marc Van Male maar haal vooral de vrachtwagens van de middenstrook rijden soms meerdere kilometer naast elkaar en dat is gevaarlijk