Verkeerscentrum verwacht nog hele dag file door problemen Kennedytunnel

Tunnel richting Gent weer vrij, richting Nederland rijstrook nog dicht

De Scheirder
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat onderzoeken of de verlichtingsproblemen in de Kennedytunnel niet te voorzien waren. Sinds vanmorgen is de tunnel in de richting van Gent weer open, richting Nederland blijft een rijvak afgesloten. De Antwerpse verkeerskaart kleurt vanmiddag nog steeds rood. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht nog de hele dag file. Bestuurders wordt aangeraden de omgeving te vermijden met de auto en zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer te kiezen.

Wegens problemen met de verlichting werd gisteren in beide richtingen een rijstrook afgesloten. Dat zorgde de hele dag voor verkeershinder en ook vandaag is het zoals voorspeld weer prijs. Het Vlaams Verkeerscentrum heeft één goede raad: laat de auto thuis en neem het openbaar vervoer naar Antwerpen.

Het raadt aan om over langere afstand vanuit Gent richting Hasselt om te rijden via Brussel. Vanmiddag was het nog een halfuur aanschuiven op de E17 richting Antwerpen en Nederland. Ook op de ring rond Antwerpen staat het her en daar file. Op de A12 van Brussel naar de scheldestad gaat het traag van Aartselaar tot Wilrijk. De Liefkenshoektunnel is vandaag niet langer tolvrij richting Gent, maar wel nog in de richting van Nederland. 

Het verkeerscentrum verwacht nog de hele dag hinder door de problemen in de Kennedytunnel.

Chemische reactie

Afgelopen nacht zijn noodherstellingswerken uitgevoerd aan de lichtbakken. Volgende nacht worden die voortgezet. Op 21 uur gaat de tunnel richting Nederland volledig dicht omwille van de werken.

De verlichtingsarmatuur is waarschijnlijk losgekomen door corrosie door een onderlinge chemische reactie van twee metalen, die gebruikt werden bij de verbinding tussen de armatuur en de rails waaraan die vasthangt, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). 

De Kennedytunnel zou sowieso afgelopen nacht (richting Gent) en komende nacht (van dinsdag op woensdag (richting Antwerpen)) afgesloten worden voor onderhoudswerken. AWV zorgt tijdens die twee nachten voor een tijdelijke herstellling van de verlichting in afwachting van een grondige renovatie volgend jaar. 

Vannacht kwam als eerste de drukste koker aan de beurt, die richting Gent, die dagelijks gemiddeld 83.000 wagens moet slikken. In de richting van Antwerpen zijn dat er gemiddeld 73.000. 

Chemische reactie metalen

"De renovatie was binnen twee jaar gepland, maar we schuiven dat een jaar naar voor", zegt Jef Schoenmaekers van AWV. "Het probleem dat nu opgedoken is, is allicht een gevolg van een fout bij het monteren van de armatuur destijds, meer dan twintig jaar geleden. Er zijn twee metalen tegen elkaar geplaatst die een onderlinge chemische reactie geven, wat tot corrosie leidt. Het is niet eerder opgedoken bij inspecties, omdat het niet zo eenvoudig visueel vast te stellen valt. In de toekomst gaan we er wel rekening mee houden dat dit kan gebeuren en dus meer diepgaande inspecties uitvoeren."

Waarom het probleem zich vooral manifesteert aan de rechterrijstrook is volgens AWV niet duidelijk.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat intussen nagaan of de problemen in de tunnel te voorzien waren. "Op dit moment was dit het geval, maar verder onderzoek is nog nodig", klinkt het op het kabinet-Weyts.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.