Verkeersboetes gaan voortaan gepaard met donderpreek

Een agente schrijft een verkeersboete uit.
Vertommen Een agente schrijft een verkeersboete uit.
Vanaf volgend jaar wordt elke verkeersboete vergezeld van een boodschap, die de overtreder herinnert aan de strengere straffen die hem boven het hoofd hangen. Dat staat in het beleidsplan van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat Sudpresse kon inkijken. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.

Elke verkeersboete zal gepaard gaan met zo'n schriftelijke donderpreek en de boodschap dat de regering vast van plan is wan­gedrag op de weg strenger te bestraffen. Bijvoorbeeld met een alcoholslot voor wie de tweede keer betrapt wordt op rijden onder invloed. Of vier jaar gevangenisstraf voor vluchtmisdrijf.

"Ontradend effect"
De minister van Mobiliteit hoopt dat zijn boodschap een ontradend effect zal hebben, niet alleen op de modale chauffeur die voor het eerst een overtreding begaat, maar ook op de recidivist.

Verkeersregels
De organisatie voor verkeersveiligheid VIAS juicht het initiatief toe. "Elke communicatie over de gevaren van bepaald ­gedrag op de weg en de bijbehorende strengere straffen kan de weggebruiker hopelijk overtuigen dat hij zich beter aan de verkeersregels houdt."
80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Octave

  En fietsers zonder licht... Ook een wijzend pasopke geven... En voetgangers die oversteken bij rood.... En wildplassers... Mischien beter e pasopbriefke maken voor foefelende ministers..

 • joannes Roderigas

  die preek zal onmiddellijk in de papierafval belanden zonder gelezen te worden, dus onnodige kost.

 • Karine Roeland

  Een preek van "dit mag je nooit meer doen" zal zeker helpen, zeker voor diegene die zonder rijbewijs en zonder verzekering rijden. Wat met slechthorenden? Dit kan je altijd als excuus gebruiken, zoals de doodrijder van Merel die plots "blind" was maar toch met de wagen reed.

 • Who's Talking

  Degoutant! Ik zal ook eens een donderpreek sturen als jullie mij te laat betalen.

 • Jan Huysmans

  Een donderpreek zal niet helpen voor diegenen die zonder rijbewijs en/of verzekering rijden al dan niet met een gestolen auto. Pak dat fenomeen eens eerst aan. De 'straffelozen' in het verkeer zijn een pest aan 't worden.