Verkeer rond Antwerpen staat muurvast: zo rij je best om

Marc De Roeck
Doordat de Antwerpse ring lange tijd was versperd in de richting van Gent, staat het verkeer in de hele regio Antwerpen muurvast. De politie en het Vlaams Verkeerscentrum vragen weggebruikers met aandrang de omgeving te vermijden. Ook de omleidingswegen en de wegen in het centrum van Antwerpen zijn verzadigd. De hinder zal nog aanhouden tot na de avondspits.

Om 16.30 uur werd de eerste rijstrook weer vrijgegeven, gevolgd door drie rijstroken om 17.45 uur. Eerst werd het verkeer dat nog steeds vastzat achter het ongeval doorgelaten, en rond 17 uur werden de afsluitingen op de A12 en E19 opgeheven. Toch raadt het Verkeerscentrum nog steeds aan de Liefkenshoektunnel te gebruiken. De hinder zal nog lange tijd aanhouden.

Volgens het Verkeerscentrum gaat het om een "erg uitzonderlijke situatie". De hinder voor het verkeer zal bovendien nog geruime tijd aanhouden, terwijl de brandweer van Antwerpen en de civiele bescherming de rijbaan proberen proper te maken.

Bovendien gebeurde het ongeval in de aanloop naar de avondspits, zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum, waardoor er files staan op alle snelwegen naar Antwerpen. "Het verkeer dat uit het noorden komt wordt, ongeacht de bestemming, naar de Liefkenshoektunnel gestuurd. Die is tolvrij gemaakt, maar het is er wel bijzonder druk, ook al omdat er nog een ongeval gebeurd is ter hoogte van Antwerpen-Haven, maar er is geen alternatief. We kunnen momenteel geen prognose doen over de duur van de hinder, het zal allicht nog een hele tijd duren."

Ter hoogte van Antwerpen-Noord hield de politie het verkeer op de E19 uit Breda tegen om het naar de Liefkenshoektunnel te sturen. Verkeer dat van de A12 komt, mocht de Antwerpse ring eveneens niet meer op en moest door de tunnel.
(Lees verder onder de tweet)

Door een kijkfile gaat het verkeer bovendien ook erg moeizaam in de richting van Nederland. Er staat een lange file vop de E17 vanaf Kruibeke en op de E34 uit Kortrijk. Ook op de E313 richting Antwerpen vertraagt het verkeer. Daar gebeurde ter hoogte van Wommelgem richting Antwerpen bovendien een ongeval waardoor de rechterrijstrook en de busstrook een tijdlang versperd waren.

Verkeer dat van oost naar west wil of omgekeerd, rijdt het beste om via Brussel.

De politie raadt bovendien aan om de omgeving rond de opritten aan de Groenendaallaan en Sportpaleis te vermijden. Ook daar is er zware verkeershinder. Alle opritten richting Deurne zijn afgesloten. De lokale wegen in de Antwerpse binnenstad slibben dicht. Op verschillende kruispunten op de Singel regelt de politie het verkeer.

Het Verkeerscentrum roept daarom op het vertrek uit te stellen en de omgeving zo veel als mogelijk te vermijden.

Marc De Roeck8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • marc daneels

  Denk dat het de schuld is van De Wever.Met Van Bzesien gaat dat niet meer gebeuren want moeten weeer rijden met paard en kar.

 • François Nuyts

  Hoeveel jaren hebben actiegroepen de werken om dit fileprobleem op te lossen tegengehouden , bijna twintig denk ik . En ondertussen hebben zij alle fijn stof en andere schadelijke stoffen zonder schuldgevoel op de burger losgelaten . Twintig jaar aub .

 • Luc Deville

  Al uren vraagt men de automobilisten de omgeving zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben 100% zeker van dat als men aan al wie niet in de buurt moet zijn 1 euro vraagt men vandaag zeer goed verdient heeft. Vertrek uitstellen, rondrijden, morgen gaan winkelen of zo, eventueel openbaar vervoer nemen enz. is niets voor de egoïstische en tegenwekende vlaming.

 • Eduard wynants

  Dagelijkse kost dus.

 • Kevin Vr

  @carol Omdat de liefkenshoektunnel ne prive tunnel is e en niet van de staat dus logisch dat de mensen moeten betalen e enkel in dergelijke gevallen is het gratis