Verjaring voor zwaarste seksuele misdrijven daalt naar 10 jaar

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Een fout in een wet die de Kamer vorige week heeft goedgekeurd, zorgt ervoor dat het zwaarste seksueel misdrijf op meerderjarigen - verkrachting met de dood tot gevolg - sneller verjaart. In plaats van na 15 jaar zullen die feiten straks al na 10 jaar niet meer strafbaar zijn, schrijven de kranten van Mediahuis.

Een en ander is het gevolg van een pijnlijke vergetelheid in de wet die ­precies tot doel had dat seksuele delicten op minderjarigen niet meer zouden verjaren. Het opzet van de wet blijft overeind. Maar door de koppeling over het hoofd te zien van verjaringstermijnen tussen sek­suele misdrijven op min 18-jarigen en die op volwassenen, heeft het wetsvoorstel een ongewenst effect: namelijk dat het zwaarste seksuele delict op meerderjarigen straks niet meer na 15 jaar, maar al na 10 jaar verjaart. Door het sleutelgat gluren naar vrouwen, daarvoor geldt nog altijd de 15 jaar. Iemand verkrachten met de dood tot gevolg, daarvoor daalt de verjaringstermijn naar 10 jaar.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke ontdekte de fout, die door juristen wordt bevestigd. Er zal dus een reparatiewet moeten komen. Die hebben de groenen al klaar. Groen/Ecolo wil de tekst volgende week indienen, maar normaal gezien zal het minstens een paar weken duren vooraleer de fout is rechtgezet. En dus is het niet onmogelijk dat rechtszaken die nu worden gepleit en draaien rond misdrijven van meer dan 10 jaar geleden, bij de publicatie van de foutieve wetgeving verjaren.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Seksuele delicten op minderjarigen verjaren niet meer, dus wel de vele andere gruwelen die kinderen dagelijks aangedaan worden (verwaarlozing, psychologische terreur, zware lijfstraffen). En wat met geweld (lichamelijk - psychologisch) tegen (mentaal) gehandicapten en zwakkeren? Waarom dan niet meteen de niet-verjaring van alle misdaden die iemands leven verwoesten? De nieuwe wet doorstaat Artikel 6 van de grondwet niet (wet op gelijkheidsbeginsel).- @Jan Van de Velde, de spijker op de kop.

 • johan vankeirs

  Hoe is dit mogelijk? Neemt er hier in dit land dat niemand nog zijn verantwoordelijkheid. Iedere dag stapelen de fouten zich op en geen enkele minister die beweegt.

 • lieve vanderstraeten

  Ze hebben daar ik weet niet hoeveel , en duur betaald volk op de kabinetten om alles uit te pluizen tot in de puntjes, en dan de vertegenwoordigers van het volk zo noemen ze zich toch, ik ga ervan uit als ge van uzelf denkt dat ge zo intellectueel zijt om 8000 euro in de maand te verdienen, belasting vrij en aftrek kosten. Dat ge dan alles perfect doet voor de bevolking! Uw werkgevers, niet dus, beter nieuwe verkiezingen dan die klungelaars.

 • Nema De Geest

  Groen/ecolo onthield zich bij de stemming van deze wet. Ze vonden dat er te snel werd beslist en dat er grondiger over gedebatteerd moest worden. Volledig gelijk dus.

 • Frans Vercaemer

  Wat voor klungelaars zitten er daar eigenlijk wetten in elkaar te foeffelen, of gaat het hier ook weer om een soort achterpoortjes.....? Ze mogen daar dringend eens een soort C4 invoeren!!! Moesten ze in de privéfirma's zo vergeetachtig zijn 't zou mooi zijn zeker, en we spreken dan nog niet over die dames er heren hun loontjes. En die verjaringstermijnen moeten ze voor 100% afschaffen!!!