Verhuurder wil geen "sociale gevallen": Unia opent steeds meer dossiers over huisvesting

In 2018 werden bij Unia 42 procent meer dossiers geopend over huisvesting ten opzichte van 2017 (van 194 naar 276). Tegenover vijf jaar geleden is dat zelfs 2,5 keer meer (van 112 naar 276).
BELGA In 2018 werden bij Unia 42 procent meer dossiers geopend over huisvesting ten opzichte van 2017 (van 194 naar 276). Tegenover vijf jaar geleden is dat zelfs 2,5 keer meer (van 112 naar 276).
De Huurdersbond dient een klacht in bij het Gelijkekansencentrum Unia, nadat een verhuurder uit het West-Vlaamse Gistel zijn huis niet wilde verhuren "aan sociale gevallen". Bij Unia bevestigt men dat het aantal geopende dossiers over huisvesting de laatste jaren gevoelig gestegen is.

In 2018 werden bij Unia 42 procent meer dossiers geopend over huisvesting ten opzichte van 2017 (van 194 naar 276). Tegenover vijf jaar geleden is dat zelfs 2,5 keer meer (van 112 naar 276).

Ter info: huisvesting maakt deel uit van het actiedomein "goederen en diensten", waarbij bijvoorbeeld ook verzekeringen, toegang tot fitnesszaal en dergelijke toe behoren. Specifiek waren er 133 klachten over discriminatie op de Vlaamse woonmarkt in 2018.

Raciale criteria en handicaps

Het eerste criterium waarvoor bij Unia dossiers worden geopend voor huisvesting, is "vermogen" (lees: de oorsprong van het vermogen): 118 dossiers, voor de "raciale criteria" (109) en handicap (52). Deze drie zijn goed voor meer dan 80 procent van alle dossiers huisvesting.

"Uiteraard mag een eigenaar aandacht besteden aan de vraag of de huurder zijn huur wel regelmatig zal kunnen betalen", zegt woordvoerder Lode Nolf van Unia. "Niettemin staat de antidiscriminatiewetgeving niet alle praktijken toe. De eigenaar mag wel rekening houden met de financiële middelen van een kandidaat-huurder, maar dat moet op een objectieve en redelijke manier gebeuren."

Om inlichtingen in te winnen over de solvabiliteit van de kandidaat-huurder, mag een eigenaar dus wel eisen dat de kandidaat-huurder bewijzen van inkomsten voorlegt.
79 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick morel

  UNIA moet zich maar garant stellen en het niet betaalde huurgeld en of de schade vergoeden aan de eigenaar.

 • DIRK VAN DESSEL

  Subsidie kraan naar UNIA potdicht ! Wie meent slachtoffer van discriminatie/racisme te zijn kan toch naar de Rechter stappen vermits ENKEL deze mag en kan vonnissen of het beweerd racisme/discriminatie terecht of gefingeerd is.

 • Erwin Vandriessche

  Zeg, het is toch nog altijd de eigenaar die beslist wie in zijn woning mag komen wonen en wie niet hé! Of gaat UNIA en de huurdersbond ook de mogelijke schade of achterstallige huur nadien zelf betalen ? Nee, want dan volgt een lange procedure voor vredegerecht met een schuldbemiddelaar voor een betaling van 25,-€/mnd! Alsof men daarmee de schade kan dekken en nieuwe huurders toelaten.

 • Dian Jans

  Ik heb mijn eigen eigendom en had nog een klein appartement op t oog omte gaan verhuren, na met een vriend gesproken te hebben die ook verhuurd, heb ik gewoon afgehaakt. Vernielde woning en niet geen recht , je kan beter je boel verkopen !

 • Benny Winters

  Het is NIET de Staat of één of ander links clubje dat bepaalt aan wie de verhuurder zijn eigendom moet verhuren.