Verhofstadt: "Kiesuitslag zal gerespecteerd worden"

Premier Verhofstadt komt aan in kasteel Belvedère
Premier Verhofstadt komt aan in kasteel Belvedère

"De Koning heeft mij gevraagd om een interimregering op de been te brengen. Gezien de ernst van de situatie waarin ons land zich vandaag bevindt, heb ik die opdracht aanvaard, zij het voor een zeer korte periode, namelijk uiterlijk tot 23 maart volgend jaar", dat zegt premier Guy Verhofsadt in een reactie op de opdracht die hij van de koning heeft gekregen voor de vorming van een interimregering.

Dringende dossiers
"Deze interimregering zal met de volheid van bevoegdheid de dringende dossiers behartigen. Ik zal voorstellen dat er intussen los van het regeringswerk onderhandelingen zullen worden opgestart over een sociaal-economisch programma voor de definitieve regering alsook over een communautair akkoord".

"Ik vind het bovendien aangewezen dat de kiesuitslag wordt gerespecteerd en dat onder meer met het oog op de uitvoering van dit communautair akkoord de leider van de grootste formatie, namelijk Yves Leterme, uiterlijk 23 maart voorgesteld zal worden om de definitieve regering op de been te brengen."

Vergadering uitgesteld
De vergadering die premier Guy Verhofstadt voor 17.00 uur had gepland met CD&V, Open Vld, MR en PS is uitgesteld en zal niet voor 19.00 uur van start gaan. Dat is uit goede bron vernomen. De onderhandelingen over de interimregering zijn nog altijd aan de gang. Er zou een blokkage bestaan over het opnemen van het cdH in de overgangsploeg, een eis van de PS. Ook de Vlaamse christendemocraten zijn daar voor, maar de MR wil er niet van horen.

Staatshervorming
Koning Albert II had premier Guy Verhofstadt eerder vandaag belast met het vormen van een interimregering die de dringende zaken moet aanpakken en de discussie over een staatshervorming zal opstarten. Dat heeft het paleis vandaag na afloop van de wekelijkse audiëntie met de eesrste minister laten weten. Verhofstadt heeft de opdracht aanvaard.

Formateur
Verhofstadt mag zich dus vanaf nu officieel formateur noemen. Vorige week vroeg de vorst de eerste minister nog zich te informeren over het op de been brengen van een interimregering. Nu luidt de opdracht het vormen van die regering.(belga/eb)