Verhit debat over statiegeld in Vlaams parlement: N-VA verwijt CD&V "demagogie"

Meerderheidspartijen niet op één lijn

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) legt vrijdag haar plan rond de bestrijding van zwerfvuil op de regeringstafel.
Photo News Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) legt vrijdag haar plan rond de bestrijding van zwerfvuil op de regeringstafel.
In het Vlaams parlement wordt deze namiddag gedebatteerd over het Verpakkingsplan van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en de invoering van statiegeld voor blikjes en PET-flessen. Wat het verhitte debat vooral duidelijk maakt, is dat de meerderheidspartijen nog lang niet op één lijn zitten over het thema. N-VA verweet CD&V in het halfrond zelfs "demagogie" in het debat.

Zowel N-VA als Open Vld maakten de voorbije dagen en weken fel voorbehoud tegen de invoering van het statiegeld. Ook vandaag was duidelijk dat beide partijen koele minnaars zijn. "Wij kunnen ons in grote lijnen vinden in de nota (van minister Schauvliege, red.), maar wij zijn geen voorstander van het statiegeld", zei Open Vld'ster Gwenny De Vroe. "Daar worden enkel PET-flessen en blikjes mee geviseerd. Wij willen dat alle andere producenten en sectoren ook over de brug komen."

De liberale fractie is dus geen voorstander van statiegeld, aldus De Vroe: "Het is geen totaalaanpak en het is onrechtvaardig omdat Vlamingen al Europees kampioen recycleerders zijn, terwijl een kleine groep zwerfvuil creëert." Open Vld gelooft veel meer in versterkte handhaving: "Meer controles, meer beboeten, meer bestraffen".

'Statiegeld is onrechtvaardig omdat Vlamingen al Europees kampioen recycleerders zijn'

Gwenny De Vroe, Open Vld

Voor CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel heeft Schauvliege wel een breed gedragen plan opgemaakt, waarin statiegeld "één element is van een breed pakket maatregelen". Bovendien is er in Vlaanderen een draagvlak voor statiegeld, aldus de CD&V'er. "Meer dan de helft van de Vlaamse lokale besturen is voor, ook liberale politici zijn voorstander. In uw partij is er dus wél een draagvlak om statiegeld in te voeren."

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel (l.) naast N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.
BELGA CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel (l.) naast N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.

"Veel demagogie gehoord"

Ook N-VA bleef tijdens het debat voorbehoud maken tegen statiegeld. "Daar hebben we de laatste weken en maanden heel veel demagogie over gehoord, daarnet ook nog naast mij", verwees N-VA-fractieleider Matthias Diependaele naar Van den Heuvel. De hele CD&V-fractie protesteerde tegen dat verwijt. 

"Draagvlak is er absoluut om zwerfvuil aan te pakken", zei Diependaele nog. "Iedereen ergert zich er dood aan. Maar dit is een kosten-batenanalyse. De vraag is of statiegeld het juiste middel is. Het kost de gemeenten elk jaar 150 miljoen om zwerfvuil op te rapen. Met statiegeld kan daar maximaal 16 miljoen van af, tegen een kostprijs van 77  miljoen. Dan moet u mij eens uitleggen of we met die 77 miljoen niet meer kunnen doen om de milieuvervuiling aan te pakken." Voor die kostprijs het "goed werkende systeem van de pmd-zak op de helling zetten" ziet N-VA niet zitten. 

"Als een N-VA'er het woord 'demagogie' in de mond neemt, is dat een teken dat hij in de problemen zit", repliceerde Van den Heuvel. De oppositie zat er ondertussen bij en keek ernaar hoe de meerderheid de hele namiddag naast elkaar bleef argumenteren voor en tegen statiegeld.

Photo News

Relletje

Het debat begon vanmiddag al met een relletje toen Groen vroeg de conceptnota van Schauvliege te krijgen. Het plan lekte al uit in de media, maar het parlement heeft er nog geen versie van gekregen, terwijl het vandaag er wel over moet debatteren. Ook parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zei dat hij op verschillende manieren geprobeerd had de tekst vast te krijgen, maar dat dat niet gelukt was. Hij had er zelfs een krantenjournalist over gebeld te hebben die de tekst blijkbaar wel had. 

Schauvliege verklaarde dat ze na overleg met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had afgesproken de nota nog niet vrij te geven omdat ze nog in de regering besproken moet worden. Ze gaf daarom mondeling toelichting over de grote lijnen. 

Het plan bevat zes pijlers: vermijden van overbodig gebruik van verpakkingen, milieuvriendelijke verpakkingen, inzetten op meer recyclage via de pmd-zak, zwerfvuil vermijden en handhaving verbeteren, invoer van het principe waarbij de vervuiler betaalt en een eenvoudig systeem van statiegeld.

Vrijdag legt Schauvliege haar plan voor binnen de Vlaamse regering. Het blijft afwachten of N-VA en Open Vld dan hun verzet tegen het statiegeld zullen laten varen of dat er een ander compromis gevonden kan worden. CD&V staat voorlopig geïsoleerd in de meerderheid. 
81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mario Bocque

  Hebben die politici werkelijk niets anders te doen zoals bijvoorbeeld de verloedering en de criminaliteit in de grootsteden aan te pakken. Laat de werkmens die alle dagen bezig is eens gerust met die belachelijke voorstellen.

 • gina duribreux

  cd&v de partije die doordraai manman zielig weeral nieuwe lasten dit wordt zowie zo doorgerekend en de helf van belgie zal kopen in buitenland en zal er aan verdienen hoe dom kan je zijn belgie is geen eiland cd&v gelieve stoppen met zeveren en verkiezing praat te verkopen,

 • LUC VAN DER VEKEN

  Mevr. Schauvliege, zou je jezelf eens niet beter bezighouden over de BTW van elektriciteit, water en gas dan over onbenullige blikjes langs de straat? Dit procedé brengt geen aarde aan de dijk omwille van andere sluikstort dan blikjes en petflessen.

 • Mario Bocque

  Demagogie ? Eerder omgekeerd zou ik zeggen. NVA, de klakkendraaiers of valt er toch iets te verdienen.

 • SAM Bedfort

  Dan mag Schauvliege eens uitleggen hoe ik koekjes en kaas moet kopen. Moet ik ze in de winkel uitpakken en in een meegebrachte doos stoppen? Winkels verpakken alles op voorhand, om personeel te besparen aan de toog van de bakker en beenhouwerij. Nu moeten wij met onze flessen en blikjes terug naar de winkel? Het wordt toch gerecycleerd?