Verherstraeten: "Als politicus woord ‘verkiezingen’ uitspreekt verdwijnt het vertrouwen”, Geens morgen naar koning voor mogelijke verlenging

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.
BELGA CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.
"Als een politicus vandaag het woord 'verkiezingen' uitspreekt, dan verdwijnt het vertrouwen. Dat is de reden dat we vandaag nog geen federale regering hebben." Dat zei Servais Verherstraeten, Kamerfractieleider van CD&V, in De Zevende Dag op Eén. Een begrotingsevenwicht in 2024 acht Verherstraeten niet haalbaar.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei eerder deze week in mei een 'symbolische datum' te zien om conclusies te trekken in de federale regeringsvorming. "Dan is de roep naar nieuwe verkiezingen wellicht onvermijdelijk", zei De Wever.

Volgens Servais Verherstraeten verdwijnt met dergelijke uitspraken het vertrouwen in de regeringsvorming. Hij ging in De Zevende Dag in debat over de manier waarop die volgende regering het begrotingstekort moet aanpakken. "Ik geloof dat een evenwicht in 2024 niet haalbaar is, maar het moet de ambitie zijn om het tekort tegen het einde van de rit terug te brengen tot minder dan 1 procent. Er moeten stappen worden gezet om de begroting daarna in evenwicht te brengen", aldus Verherstraeten.

“Ik vind, en onze partij vindt, dat het best met een Vlaamse meerderheid gebeurt”, zo zei Verherstraeten nog. “Als je met een minderheid in je taalgebied bestuurt, heb je het fenomenaal moeilijk en dan ga je je ook strakker opstellen. Als u straks, als Franstaligen, met een Vlaamse minderheid gaat besturen, gaat dat een veel strengere vertegenwoordiging zijn.”

De volgende regering zal volgens Verherstraeten hoe dan ook moeten besparen op de eigen middelen. "Ik denk dat er federale departementen kunnen worden gefuseerd, waardoor het met minder mensen kan."

Investeren voor het klimaat

Ook Jean-Luc Crucke van MR zag nog saneringen mogelijk, maar er moet hoe dan ook worden geïnvesteerd volgens hem. "Iedereen moet investeren voor het klimaat. Nu, niet morgen", aldus de MR-minister. "Onze economie heeft investeringen nodig", zei ook Georges Gilkinet van Ecolo. "Wij willen als groenen tegen armoede strijden, maar we moeten ook het land efficiënt beheren. We zijn dus ook bereid om te besparen."

Vincent Van Quickenborne van Open Vld gaf in het debat aan dat er wat hem betreft een verhoging van de pensioenen mogelijk is, een eis van onder meer de socialistische partijen. "Dat is haalbaar, op voorwaarde dat je de pensioenen verder wil blijven hervormen. Bijvoorbeeld het vervroegd pensioen. Een volgende regering zal die leeftijd verder moeten optrekken", aldus Van Quickenborne.

Opdracht Geens allicht verlengd

De Open Vld'er vond dat Koen Geens, die morgen verslag uitbrengt bij de koning van zijn opdracht, nu alle kansen moet krijgen om de grootste partijen in Vlaanderen en Franstalig België te verzoenen. "Ik hoop dat het lukt met N-VA en PS, dat zou het beste zijn voor het land. Of wij er dan bij zijn of niet, is zelfs van ondergeschikt belang.”

Geens wordt morgen om 12 uur op het paleis verwacht, na een week van overleg met de tien partijen die in aanmerking komen voor de vorming van een federale regering. Zijn missie wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd. Hij werd op 31 januari onverwacht het veld ingestuurd door de koning, nadat informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) er niet in waren geslaagd een werkbare meerderheid samen te brengen.

Geens zou vooral de toenadering moeten zoeken tussen PS en N-VA, ook al werd die al verschillende keren uitgesloten door socialistische kopstukken. Ook Ecolo maakte dit weekend nog eens duidelijk niet met N-VA te willen praten. In de krant L’Echo en op RTL-TVi riep covoorzitter Jean-Marc Nollet de andere partijen op om voor een “plan b” te kiezen en in een formule zonder de N-VA te stappen. “In zes weken tijd kunnen we naar buiten komen met een gezamenlijk programma rond een aantal thema’s”, aldus Nollet. Hij noemde in het bijzonder een uitwerking van de Europese Green Deal, een sociale correctie, een beweging naar een circulaire economie en meer aansluiting bij de burger.

Geens werd op 31 januari door koning Filip het veld in gestuurd als 'koninklijk opdrachthouder'.
Photo News Geens werd op 31 januari door koning Filip het veld in gestuurd als 'koninklijk opdrachthouder'.77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Leysen

  Vertrouwen....hoe kan je dat hebben in politici die ons keer op keer besparingen door de strot duwen terwijl ze zelf hun zakken vullen zoveel ze kunnen, terwijl Vlaamse politici de werkende Vlaming keer op keer verraden en leegmelken tvv Wallonië,.......

 • jos duriau

  Vertrouwen Mijnheer Verherstraeten , hoe komt het dat de mensen geen vertrouwen meer hebben , dat ligt niet aan de mensen hoor maar de politiekers mogen zich daarvoor op hun borst kloppen.

 • andre wouters

  Durven gewoon de waarheid niet te zeggen, eigen zak eerst!!!

 • Luc Van Bogaert

  12,5 miljard euro te kort op de lopende begroting, en dan durven de Zweedse partijen met N-VA op kop, zich nog op de borst kloppen. Ze moesten onder de grond kruipen van schaamte.

 • Bob Boomer

  Vertrouwen !? Toen het Marrakesh pact op tafel lag had men de bevolking kunnen raadplegen. Maar neen, het partijbelang primeert en het resultaat is een tekort van 12 miljard euro. Wil je het vertrouwen v/d bevolking dan moet het eigen willetje opzij gezet worden en de bevolking gehoord worden bij bindende referenda. Vertrouwen wordt gevraagd door oplichters. Eerlijke mensen proberen het te verdienen !