Vergunning voor dagbladhandelaars die weddenschappen aannemen

Dagbladhandelaars en wedkantoren die zich inlaten met weddenschappen zullen daarvoor binnenkort een vergunning nodig hebben. De betrokken ontwerp-KB's kregen donderdag groen licht van de federale ministerraad. Een en ander hoort bij de nieuwe wet op de kansspelen, die alle weddenschappen voortaan onder toezicht van de Kansspelcommissie brengt.

Over de huidige regelgeving rond weddenschappen bestond heel wat onduidelijkheid. Zo was er voor paardenwedrennen een vergunning van de fiscale administratie nodig, terwijl andere sportweddenschappen slechts een voorafgaande aangifte vereisten. Weddenschappen op evenementen bevonden zich zelfs in een juridisch vacuüm, legt ontslagnemend staatssecretaris Carl Devlies uit.

Maar daar komt nu verandering in. Zo vereist zowel de inrichting als de aanname van weddenschappen voortaan een vergunning, die door de Kansspelcommissie wordt uitgereikt. Bovendien komt er een registratieplicht voor wedkantoren (kansspelinrichtingen klasse IV), waardoor spelers met een totale inzet boven 1.000 euro hun identiteitskaart moeten voorleggen.

Voorts wordt ook het aantal wedkantoren aan banden gelegd. Dat zijn plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Hun aantal wordt beperkt tot maximum 1000 vaste en 60 mobiele kantoren, wat in lijn ligt met de huidige praktijksituatie. Naast de wedkantoren zullen ook dagbladhandelaars en bookmakers binnen de omheining van een paardenrenbaan - onder welbepaalde voorwaarden - eveneens weddenschappen mogen aannemen. (belga/jv)