Vergunning geschorst voor twee woontorens aan Gent Sint-Pieters

Het geschorste woonproject Queen Towers.
kos Het geschorste woonproject Queen Towers.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning geschorst voor twee woontorens van respectievelijk 90 en 68 meter hoog in de buurt van het station Gent-Sint-Pieters. Dat laat het actiecomité Buitensporig weten, dat woensdag de uitspraak toegestuurd kreeg.

Begin augustus vorig jaar besliste de Oost-Vlaamse deputatie dat de twee torens, Queen Towers genoemd, gebouwd mochten worden langs de Fabiolalaan in Gent. Projectontwikkelaar Optima Global Estate omschreef het project met kantoren en 197 flats als een "verticale stad" en "de meest moderne woontorens van Vlaanderen". Naast het luxueuze karakter ervan, zouden ook daktuinen aangelegd worden en 'skyrooms', ruimtes die de bewoners zelf kunnen invullen.

"Onderschatte windeffecten"

Buitensporig verzette zich tegen de plannen en trok met succes naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het buurtcomité had problemen met de schaduw, het feit dat er te weinig groen voorzien wordt en de 'onderschatte windeffecten' voor de Rijsenbergwijk. "De Raad besliste om te schorsen op basis van een aantal procedurefouten, met als belangrijkste het ontbreken van een verkavelingsvergunning op die plek", verduidelijkt Dirk Van Gijseghem van het actiecomité. "Ook is er een probleem met het synthesedocument." Het actiecomité had naast de schorsing ook de vernietiging gevraagd, maar die zaak moet nog gepleit worden.

Een ander groot bouwproject in die buurt, de bouw van een 'diamantvormig' kantoorgebouw voor een grootbank, wacht nog op een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Buitensporig hoopt nu op korte termijn samen te zitten met de projectpartners over een 'aan de buurt en de locatie aangepaste invulling van dit project'. "We pleiten al lang om te overleggen met de projectpartners, maar tot nu toe is dat nog niet echt van de grond gekomen", klinkt het.