Vergoedingen voor verplaatsingen te voet naar werk fiscaal vrijgesteld tot 400 euro

AP
De vergoeding die werknemers van hun werkgever ontvangen voor verplaatsingen te voet van en naar het werk, is tot maximaal 400 euro vrijgesteld van inkomstenbelasting. Dat antwoordt federaal minister van Financiën Alexander De Croo op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh (CD&V).

In zijn vraagstelling wees Van den Bergh op de bestaande fiscale vrijstelling voor vergoedingen voor fietsverplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling voor een bedrag van maximum 0,24 euro per kilometer. De Croo kant zich tegen de toepassing van deze regeling op verplaatsingen te voet. “De bijzondere vrijstellingsregeling van de fietsvergoeding is er gekomen om een omslag teweeg te brengen van verplaatsingen met de wagen naar de fiets. Een dergelijke omschakeling naar verplaatsingen te voet lijkt me minder waarschijnlijk”, aldus De Croo.

De minister wijst in zijn antwoord echter ook op de algemene vrijstellingsregeling voor werkgeversbijdragen in de kosten van het woon-werkwerkverkeer. Die voorziet in een vrijstelling voor vergoedingen bij het gebruik van een ander vervoermiddel dan het openbaar vervoer. “Een werknemer, die bijvoorbeeld naast een gratis abonnement op het openbaar vervoer van zijn werkgever ook nog een vergoeding ontvangt voor zijn verplaatsingen tussen thuis en de opstapplaats van het openbaar vervoer, heeft recht op een fiscale vrijstelling van maximaal 400 euro, zelfs als hij die verplaatsing te voet doet”, aldus De Croo.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lukas wouters

  Maak nog meer reglementen, steeds meer, en vooral zulke reglementen, geboden en verboden waarvan men het respecteren ervan die nadien onmogelijk kan controleren.

 • Dominique Rosier

  Geweldig,Vergoed de voet

 • Eduard Vanderheyden

  Hoeveel komen aan op het werk met de fiets terwijl hun auto een paar kilometer verder geparkeerd word. Deze krijgen ook de belastingvrije premie.

 • Geert Landsman

  Waarom? Gewoon geen enkele vrijstelling vrijstellen zodat de belasting voor IEDEREEN omlaag kan. Politiekers zijn echt belachelijke lieden met geen enkel gevoel voor de bevolking. Van en naar je werk gaan moet je zelf regelen, geen aftrek, voor niks.

 • piet devlieger

  Betaald worden om te voet of per fiets naar het werk te gaan - kan het nog gekker ? Je moet op het werk zijn en je wordt betaald voor het werk dat je doet, niet om te wandelen of te fietsen. Wat is dat allemaal voor onzin - betaald worden om naar je werk te wandelen. En dan maar verwonderd zijn dat de bedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen.