Vergoeding is onbelangrijk voor Vlaamse vrijwilliger

Opvallende conclusie uit het onderzoek: vrouwelijke vrijwilligers geven minder altruïstische redenen op voor vrijwilligerswerk dan mannelijke vrijwilligers.
Thinkstock Opvallende conclusie uit het onderzoek: vrouwelijke vrijwilligers geven minder altruïstische redenen op voor vrijwilligerswerk dan mannelijke vrijwilligers.
Vlaamse vrijwilligers geven niet om een vergoeding voor het werk dat ze doen of kosten die ze maken. Amper 15 procent geeft aan dat ze een vergoeding nodig vinden bij hun keuze om de handen uit de mouwen te steken. Dat blijkt uit een grootschalige enquête door de UGent. Ook opvallend: vrouwen geven minder altruïstische redenen op om vrijwilligerswerk te doen dan mannen.

Organisaties die zich beroepen op vrijwilligers, moeten niet noodzakelijk inzetten op een vergoeding. Negentig procent van de respondenten geeft aan dat ze voor een langdurig engagement vooral een goede organisatie van de vereniging cruciaal vinden. "Opmerkelijk", zegt professor Stijn Baert, "Je zou verwachten dat plezier maken (73 procent) of variatie in de taken (68 procent) belangrijker zijn dan dat het werk goed georganiseerd is."

Internationale dag van de vrijwilliger

Vlaamse vrijwilligers hechten zich ook snel aan een specifiek toegewezen taak. Ze voelen zich nauwer verbonden met de specifieke taken die zij uitvoeren dan met hun vrijwilligersteam of vrijwilligersorganisatie.

Voor het onderzoek ondervroeg de universiteit 1.825 Vlaamse vrijwilligers over wat hen motiveert. De resultaten worden vandaag gepubliceerd, op de Internationale dag van de Vrijwilliger. Eerder Europees onderzoek toont aan dat meer dan een op de vier Vlamingen (27 procent) minstens eens in het half jaar de handen uit de mouwen steekt. Zeven procent onder hen doet minstens een keer per week goed werk.

Altruïsme

De ondervraagde vrouwen zijn een stuk minder altruïstisch dan mannen bij hun vrijwilligerswerk. Zo doen ze het werk vaker om nieuwe vaardigheden te leren en dus niet louter om anderen te helpen. Zeventig procent vindt dat een reden om vrijwilligerswerk te doen, tegenover 55 procent van de bevraagde mannen. Vijfendertig procent van de ondervraagde vrouwen schuift het opdoen van professionele contacten naar voren, tegenover slechts 26 procent van de mannen.

Toch is naastenliefde ook een essentiële drijfveer bij de Vlaamse vrijwilliger. Van de bevraagde vrijwilligers geeft 96 procent aan zich in de eerste plaats te engageren omdat ze het maatschappelijk belang van vrijwilligerswerk groot vinden.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Schelstraete

  De gelukkige gezichten die je terugkrijgt zijn ook onbetaalbaar.

 • Jan Van Overveldt

  Die vrijwilligers zouden beter eens de jaarverslagen van hun NGO na kijken. Zij werken gratis maar 90% van de subsidies verdwijnt aan lonen en vergoedingen van de toplui. Bv. vluchtelingenwerk.be 1,7 miljoen subsidies, 1,5 miljoen gaat naar lonen en vergoedingen (jaarverslag 2017). Ik wil gerust iemand helpen maar dan verwacht ik een wederdienst, en het moet geen geld zijn....

 • bob jansens

  dit is inderdaad zo, tot dat blijkt dat de "bazen" wel deftig vergoed worden...

 • Stefanie van Dijk

  Een vergoeding is niet noodzakelijk, je doet dit werk tenslotten vanuit een andere insteek dan 'gewoon' werk, maar een vergoeding is wel een blijk van wardering en die is dan weer dubbel zo belangrijk, maar dat kan ook een jaarlijkse borrel of BBQ of een klein presentje zijn

 • Geert Hebbrecht

  dat telt dan wel niet voor de "vrijwillige" brandweer. Die staken als ze niet genoeg krijgen