Verenigingen pleiten voor behoud verplichte huurbemiddeling

UNKNOWN

De huurdersbond, een gemeenschappelijk front van daklozen (Front Commun des SDF) en het Observatoire National de l'Habitat et de l'Urbanisme (O.N.H.U) pleiten voor het behoud van de verplichte huurbemiddeling tussen eigenaars en huurders in geval van een conflict. Dinsdag stemde de Kamercommissie Justitie voor een wetsvoorstel dat die verplichting wil afschaffen.

Sociale stap terug
Op donderdag 13 maart kunnen de parlementsleden voor of tegen de wet stemmen. De verenigingen willen verhinderen dat het wetsvoorstel stilletjes door het parlement wordt geloodst. Volgens de voorstanders van het voorstel duurt de bemiddelingsprocedure te lang en worden de parketten teveel belast. De verenigingen leggen het probleem echter bij de rechtbanken en het gebrek aan vrederechters. De afschaffing zou eerder een sociale stap terug zijn.

Voorstel verbeteren
De verenigingen vragen de parlementairen in een brief nu tegen te stemmen of de stemming minstens met een maand uit te stellen zodat het wetsvoorstel nog verbeterd kan worden. Zo stellen ze voor om paritaire commissies en bemiddelingscommissies op te richten in elke gemeente om zo het werk van de vrederechter te verminderen. (belga/gb)