Verdachte van dodelijke steekpartij in Neder-over-Heembeek vrijgelaten

THINKSTOCK
Farid H. (42), één van de verdachten van de steekpartij die op 14 juli 2014 het leven kostte aan de 37-jarige Griek Pantelis K., is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt zijn advocaat, meester Sven Mary. H.'s 21-jarige neef zit nog in de cel terwijl een derde familielid, een tante, weliswaar in verdenking is gesteld maar al eerder werd vrijgelaten.

Pantelis K. werd op het terras van een café neergestoken door leden van zijn schoonfamilie, na een lang aanslepend conflict. De Griek had zich tot de islam bekeerd en was getrouwd met twee zussen van de familie H. maar zou zich tegenover zijn schoonfamilie beledigend en zelfs dreigend opgesteld hebben. Zo zou hij ermee gedreigd hebben ook het derde, 10-jarige zusje te huwen, en zou hij zijn twee echtgenotes geïndoctrineerd hebben.

"Hij probeerde ze zover te krijgen dat ze naar Syrië zouden trekken om er aan de zijde van Islamitische Staat te gaan strijden", zegt meester Sven Mary. "De familie had al herhaaldelijk klacht ingediend bij de politie, zonder veel succes."

Op 14 juli probeerde één van Pantelis' echtgenotes het huis van haar ouders in Grimbergen, waar ze niet langer welkom was, binnen te dringen maar werd tegengehouden door haar 21-jarige broer Mohammed. De politie moest tussenkomen en het meisje werd opgepakt, waarna de familie besloot rekenschap te vragen aan Pantelis zelf.

"Ze trokken naar Neder-over-Heembeek omdat ze gehoord hadden dat hij daar in de François Vekemansstraat woonde", gaat meester Mary verder. "Pantelis zat er op café en begon onmiddellijk met twee flessen te zwaaien toen de familie aankwam. Mijn cliënt pakte het mes dat Mohammed meegenomen had maar kreeg onmiddellijk een klap op het hoofd met een fles. Daarop bukte hij zich en stak tweemaal. Eén van die steken trof Pantelis in het been en raakte de slagader."

Daarop zou Mohammed H. het mes overgenomen hebben en zijn schoonbroer verder te lijf zijn gegaan. Ook andere familieleden zouden nog klappen hebben uitgedeeld. Onmiddellijk na de feiten ging een deel van de familie H. op de vlucht maar op 23 juli kon Mohammed H. al opgepakt worden, en op 28 juli zijn tante K.H. Op 31 juli gaf oom Farid H. zich dan aan bij het gerecht.

Tante K.H. werd enige tijd geleden al vrijgelaten en maandag besliste de Brusselse raadkamer om ook Farid H. vrij te laten. Het Brusselse parket ging daartegen in beroep maar dinsdag besliste de onderzoeksrechter zelf om Farid H. vrij te laten onder voorwaarden.