Verdachte toont hoe hij koffer met lijk van appartement naar kanaal bracht

Het kanaal Charleroi-Brussel in Viesville, waar de drijvende koffer werd opgemerkt.
belga Het kanaal Charleroi-Brussel in Viesville, waar de drijvende koffer werd opgemerkt.
In het Henegouwse dorp Viesville heeft het gerecht een reconstructie gehouden in het moordonderzoek van Albert Baise. Het lichaam van de 74-jarige man werd in mei in een koffer uit het kanaal Charleroi-Brussel opgevist. De speurders hebben de koper van de koffer kunnen traceren. Marcel P. werd aangehouden voor moord. Gisteren werd zijn aanhouding bevestigd door de raadkamer van Charleroi.

Op 17 mei merkte een schipper een drijvende koffer in het kanaal Charleroi-Brussel in de gemeente Pont-à-Celles. In de koffer bevond zich het lijk van Albert Baise. De zeventiger uit Charleroi kon geïdentificeerd worden dankzij zijn pacemaker.

De speurders van de federale gerechtelijke politie van Charleroi bogen zich ook over het type valies. Dat model werd in België in slechts twee winkels verkocht: in Charleroi en in Antwerpen. In Charleroi werden er slechts twee exemplaren van verkocht, de laatste op 26 april, de dag dat de pacemaker van het slachtoffer ophield met werken.

Aan de hand van videobewakingsbeelden konden de speurders de 62-jarige Marcel P., identificeren, een bekende van het slachtoffer. Hij had ook geld afgehaald met de bankkaart van het slachtoffer. De verdachte werd aangehouden voor moord. Hij bekende het levenloze lichaam van zijn vriend te hebben aangetroffen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn bankkaart te nemen, naar eigen zeggen om het geld te recupereren dat Baise hem nog schuldig was.

Vandaag gingen de speurders over tot een reconstructie van de feiten. Met een koffer, verzwaard tot het gewicht van het slachtoffer, moest de verdachte tonen hoe hij de koffer manipuleerde op de trappen van het appartementsgebouw in Charleroi, in de auto plaatste en nadien in het kanaal in Viesville gooide.

Op dit ogenblik is het expertiserapport over de exacte doodsoorzaken nog niet ingediend. Een voorlopige analyse maakt melding van slagen op de schedel. De pacemaker kende een piek tot 225 pulsatie in de namiddag van 26 april, de vermoedelijke dag van overlijden. De koffer werd eerder aangekocht, wat op voorbedachtheid zou kunnen wijzen. Marcel P. beweert dat hij de koffer kocht om twee weken later op reis naar Spanje te vertrekken. Nadat hij zich van het lichaam ontdeed, kocht hij evenwel geen andere koffer.