Verdachte roofmoord op juwelier Eddy Sabbe uit Lede naar assisen verwezen

UNKNOWN
De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de 25-jarige Mustafa Aazani naar het Brusselse hof van assisen verwezen voor de roofmoord op juwelier Eddy Sabbe in oktober 2006 in het centrum van Lede. Tegen zijn kompaan Mohamed Hachem loopt een internationaal aanhoudingsmandaat, maar de man loopt nog steeds op vrije voeten.

Zaterdagavond 21 oktober 2006 drongen, net voor sluitingstijd, twee gangsters binnen bij juwelier Eddy Sabbe (58) in de Kasteeldreef in hartje Lede. Een winkelierster aan de overkant van de straat verwittigde de politie omdat ze twee verdachte mannen in de juwelierszaak zag, terwijl een derde bleef zitten in een donkergroene geparkeerde Rover. Toen agenten de winkel binnendrongen, vluchtten de twee overvallers langs de achterzijde van het gebouw. Even werd gedacht aan een gijzeling, het duurde ruim een half uur toen agenten in een kamer achteraan de winkel het levensloze lichaam van Eddy Sabbe (58) vonden.
 
Wurgsporen en klap geweerkolf
De autopsie toonde wurgsporen aan en een zware klap van een geweerkolf. De 25-jarige Mustafa Aazani uit het Brusselse Sint-Gillis werd ruim een uur na moord opgepakt, toen hij de vluchtwagen in Lede kwam ophalen. Hij verklaarde aanvankelijk dat hij de chauffeur van de vluchtwagen was, maar dna-onderzoek bewees dat hij wel degelijk in de juwelierszaak was. "Hij ontkent niet dat er gestolen werd in de juwelierszaak, maar wat de gewelddaden betreft wijst hij naar een beschuldigende vinger naar Hachem", aldus zijn advocaat Sven Mary.
 
4.000 pagina's naar Arabisch vertaald
"Hij was niet bij het gevecht achter de toonbank". Die tweede verdachte Mohamed Hachem (31), vluchtte naar de Marokkaanse havenstad Tanger, Aazani gaf slechts na enkele dagen verhoren zijn naam prijs. Op dat moment schreef de Dendermondse onderzoeksrechter een internationaal aanhoudingsmandaat uit. Er volgden verschillende rogatoire commissies naar Marokko en het 4.000 pagina's tellende strafdossier werd in het Arabisch vertaald.
 
Uitlevering onmogelijk
Pas in oktober 2009 vaardigde een onderzoeksrechter in Tanger een aanhoudingsbevel tegen Hachem, maar omdat hij de Marokkaanse nationaliteit heeft, zal de man niet aan ons land worden uitgeleverd. Van een mogelijke derde kompaan werd nooit een spoor teruggevonden.
 
De roofmoord zorgde in 2006 voor een golf van verontwaardiging in het land. Na de begrafenis op 28 november 2006 stonden om 12 uur 's middags alle juweliers vijf minuten op straat. (belga/eb)