Verdachte incident metrostation Rogier aangehouden

UNKNOWN
De meerderjarige verdachte die betrokken was bij het incident met de spoorwegpolitie in het Brusselse metrostation Rogier, is aangehouden. Dat meldt het Brusselse parket. De jongeman, de 19-jarige Ahmed, is in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen aan politieagenten, aanzetten tot oproer en weerspannigheid met een wapen. De jongeman heeft immers met een glazen fles gezwaaid die hij tegen de agenten dreigde te gebruiken.

Het incident gebeurde gisteren rond 16.30 uur. Een preventieambtenaar van de MIVB kreeg een klacht van twee Afrikaanse meisjes dat ze door twee jongens waren lastiggevallen, en even later begonnen diezelfde twee jongens een hoop tumult te maken. Eén van hen hield daarbij zijn gezicht vast alsof hij een slag gekregen had. Twee agenten van de spoorwegpolitie kwamen op het tumult af, waarna de twee jongeren plots versterking kregen van enkele tientallen andere jongeren. Volgens het Brusselse parket is het nog niet helemaal duidelijk of er op voorhand was afgesproken om de politie aan te vallen, dan wel of er ter plekke is aangezet tot rellen.

De twee agenten kregen verschillende slagen, en zijn respectievelijk een week en 10 dagen werkonbekwaam. De politie slaagde er wel in de twee aanstokers op te pakken. Het ging om de 17-jarige Rachid en de 19-jarige Ahmed, beiden uit Anderlecht. Voor Rachid vraagt het parket aan de jeugdrechter een plaatsing in een open instelling, Ahmed werd aangehouden. Die laatste moest vandaag ook voor de rechtbank verschijnen voor een paar handtasdiefstallen.

Lacunes in camerabeveiliging

Op korte termijn bekijkt de politie samen met de MIVB waar er nog lacunes zijn in de camerabeveiliging op en rond het hele Brusselse openbaarvervoernetwerk. De camera's moeten zo geplaatst worden dat de beelden optimale informatie verlenen aan zowel de veiligheidsmedewerkers van de MIVB als aan de spoorwegpolitie en de lokale politiediensten.

Tegen eind deze maand of begin mei zouden er ook protocolakkoorden rond moeten zijn tussen de zes Brusselse politiezones en de MIVB, die moeten voorzien in een vlotte uitwisseling van beelden tussen de Brusselse vervoersmaatschappij en de bevoegde politiediensten. Tot nu toe hadden sommige politiezones al een vorm van samenwerking op dat vlak, maar met de protocolakkoorden moet de uitwisseling van beelden over heel het Brussels gewest beter geregeld zijn.

Korps spoorwegpolitie versterkt

Vanmiddag werd na overleg met de vakbonden en de directie van de spoorwegpolitie ook al beslist dat de Brusselse spoorwegpolitie tot aan het komend weekend met acht mensen van het interventiekorps wordt versterkt. Morgen om 14 uur is er opnieuw overleg tussen de vakbonden en de top van de spoorwegpolitie om te bekijken of de versterking structureel kan doorgevoerd worden. (belga/dea)