Verdachte in zaak Maaseikse filière Syrië-strijders vrij onder voorwaarden

thinkstock
Eén van de verdachten in het proces tegen 13 vermoedelijke Syriëstrijders en -ronselaars uit Maaseik is door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten onder voorwaarden. De man, Khalid B., had een tijdlang in de gevangenis gezeten in voorlopige hechtenis maar stond al verschillende maanden onder elektronisch toezicht.

Eerder had de correctionele rechtbank hem al vrijgelaten onder voorwaarden maar het federaal parket was daartegen in beroep gegaan. Het proces tegen de Maaseikse filière ligt intussen al sinds december stil na een wrakingsverzoek van de verdediging.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten in het dossier mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben. Enkelen zouden ook zelf naar Syrië vertrokken zijn of dat op zijn minst geprobeerd hebben.

Het proces had eerst moeten beginnen op 21 september maar moest toen meteen met een dag uitgesteld worden omdat Khalid B. niet naar de zitting kon komen. De gps-tracker op zijn enkelband was immers niet uitgeschakeld en als hij zijn woning in Maaseik verliet, dreigde hij opgepakt te worden.

Procedurekwesties
Ook nadien werd het proces herhaaldelijk onderbroken door procedurekwesties, waarvan de laatste het wrakingsverzoek van de verdediging was, op 21 december. De verdediging had het verzoek neergelegd, nadat ze had vastgesteld dat de magistrate van het federaal parket zich in de beraadslagingskamer van de rechtbank had begeven.

Het Brusselse hof van beroep besliste tot tweemaal toe dat er wel degelijk een schijn van partijdigheid was gewekt maar beide beslissingen werden door het Hof van Cassatie verbroken. Midden augustus oordeelde het hof van beroep in Antwerpen dan dat het louter samen vertoeven van de parketmagistrate en de rechters in de beraadslagingskamer, onvoldoende was om een schijn van partijdigheid te wekken. De verdediging is daartegen in cassatie gegaan.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Vaneigens

  Ja geef hem nog een tweede kans. Om een aanslag te plegen!

 • dirk driessens

  België heeft matriaal om trucks te stoppen laat ze allemaal maar vrij

 • Raymond DEDEREN

  Onbegrijpelijk,die rechters hebben geen enkele verantwoordelijkszin.

 • Jan Huysmans

  Hoe kan je dergelijke criminelen ooit vrijlaten... dat doet me eraan denken dat ik nog altijd in België woon. Wat die gasten op hun kerfstok hebben kan je niet weten.

 • Nezy Mets

  Ongelooflijk ze weten dat hij een terrorist is en dat hij zoveel mogelijk onschuldige mensen wil vermoorden en toch laten ze hem vrij dit is gestoord