Ga naar de mobiele website
^ Top

Verdachte in proces rond Maaseikse Syriëronselaars vrijgelaten onder voorwaarden

Khalid B.
Marc Baert Khalid B.
Eén van de verdachten in het proces tegen 13 vermoedelijke Syriëstrijders en -ronselaars uit Maaseik is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgelaten onder voorwaarden. De man, Khalid B., had een tijdlang in de gevangenis gezeten in voorlopige hechtenis maar stond al verschillende maanden onder elektronisch toezicht. Het federaal parket heeft al beslist in beroep te gaan tegen zijn vrijlating. Het proces tegen de Maaseikse filière ligt intussen al sinds december stil na een wrakingsverzoek van de verdediging.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten in het dossier mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben. Enkelen zouden ook zelf naar Syrië vertrokken zijn of dat op zijn minst geprobeerd hebben.

Het proces had eerst moeten beginnen op 21 september maar moest toen meteen met een dag uitgesteld worden omdat Khalid B. niet naar de zitting kon komen. De gps-tracker op zijn enkelband was immers niet uitgeschakeld en als hij zijn woning in Maaseik verliet, dreigde hij opgepakt te worden.

Procedurekwesties
Ook nadien werd het proces herhaaldelijk onderbroken door procedurekwesties, waarvan de laatste het wrakingsverzoek van de verdediging was, op 21 december. De verdediging had het verzoek neergelegd, nadat ze had vastgesteld dat de magistrate van het federaal parket zich in de beraadslagingskamer van de rechtbank had begeven.

Het Brusselse hof van beroep besliste tot tweemaal toe dat er wel degelijk een schijn van partijdigheid was gewekt maar beide beslissingen werden door het Hof van Cassatie verbroken. Midden augustus oordeelde het hof van beroep in Antwerpen dan dat het louter samen vertoeven van de parketmagistrate en de rechters in de beraadslagingskamer, onvoldoende was om een schijn van partijdigheid te wekken. De verdediging kondigde al aan tegen die beslissing in cassatie te gaan.

Meer over19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Krol

  Gooi al die rechters buiten en vervang ze en me ben dop van 1200 euro

 • Yfjr

  Alë de zoveelste blunder van ons rechters! Stop AUB met zalven!.

 • dirk driessens

  Wat een cinema is da hier eigelijk in België ??? Onvoorstelbaar !

 • Lilianne Van Neylen

  Helaas kunnen wij Belgen nooit rekenen op onze rechtbanken. Kommer en kwel alom en het vrijlaten van zware criminelen is een sport An zich geworden: als de ene rechtbank het niet doet, dan de andere wel. Dat is het grote bewijs dat er geen recht is. De wetten staan zwart op wit geschreven, toch doet iedere rechter ermee wat hij wil! En dan sturen ze het grote criminele gevaar terug de straat op, om alweer een "brave, stille" Belg te vermoorden.

 • Werry Galle

  De politiek en de magistraten vergeten hier één ding: De rechtbank is in den beginne tot leven geroepen om de mensen te beschermen tegen gevaarlijke individuen. Tegenwoordig is de zorg van de rechtbanken, om de criminelen niet teveel pijn te doen. En daar zijn de advocaten en heel groot probleem in. Ik zou soms beschaamt zijn moest ik advocaat zijn. En kom niet af dat iedereen recht heeft op een verdediging. Soms vervalt dit recht.

Meld een bug