Verdachte in onderzoek terreurcel Verviers pas op 20 februari voor raadkamer

PHOTO_NEWS
Ismaël El Abdi, de verdachte in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers die door Frankrijk was uitgeleverd, is vandaag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die moest beslissen over zijn verdere aanhouding, maar op vraag van de verdediging is het dossier uitgesteld naar 20 februari. Dat meldt het federaal parket. Ismaëls broer, Souhaib El Abdi, verschijnt deze namiddag voor het hof van beroep in Parijs. Het Belgische gerecht vraagt ook zijn uitlevering, maar de man verzet zich daartegen.

De 32-jarige Ismaël El Abdi was op donderdagavond 15 januari samen met zijn broer Souhaib (25) naar Frankrijk gevlucht, nadat bekend raakte dat de federale politie binnengevallen was in het pand in Verviers waar zich drie vermoedelijke terroristen bevonden. Het tweetal werd nog dezelfde nacht opgepakt in Modane, vlakbij de Italiaanse grens en België had een Europees aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd. Ismaël ging akkoord met zijn uitlevering terwijl zijn broer Souhaib zich daartegen verzette.

Volgens Ismaël El Abdi zou hij op de dag van de tussenkomst in Verviers door zijn broer zijn opgebeld om samen een tweedehandsauto in het Italiaanse Genua op te halen. Zelf zou hij niets te maken hebben met terrorisme of plannen voor een aanslag, maar op zijn smartphone zou een zoekactie teruggevonden zijn naar de Daesh-groep, die deel uitmaakt van ISIS.