Verdachte in dossier terreurcel Verviers uitgeleverd aan België

Anderlecht: de woning van terrorist Souhaib el Abdi.
PHOTO_NEWS Anderlecht: de woning van terrorist Souhaib el Abdi.
Souhaib El Abdi, één van de verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers die in Frankrijk was opgepakt, is aan België uitgeleverd. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door het federaal parket. De 25-jarige man is intussen onder aanhoudingsbevel geplaatst en verschijnt eerstdaags voor de Brusselse raadkamer. Zijn broer, Ismaël El Abdi (32), werd eerder al uitgeleverd vanuit Frankrijk en verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

Beide broers waren op donderdagavond 15 januari naar Frankrijk gevlucht, nadat bekend raakte dat de federale politie binnengevallen was in het pand in Verviers waar zich drie vermoedelijke terroristen bevonden. Het tweetal werd nog dezelfde nacht opgepakt in Modane, vlakbij de Italiaanse grens en België had een Europees aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd. Ismaël ging akkoord met zijn uitlevering terwijl zijn broer Souhaib zich daar eerst tegen verzette maar uiteindelijk toch akkoord ging.

Bij zijn eerste verhoor verklaarde Ismaël El Abdi dat hij op de dag van de tussenkomst in Verviers door zijn broer opgebeld was om samen een tweedehandsauto in het Italiaanse Genua op te halen. Later gaf hij toe dat die verklaring niet klopte en verklaarde hij dat zijn broer in paniek bij hem was aangekomen en erop had aangedrongen onmiddellijk te vertrekken. Zelf zou Ismaël El Abdi niets te maken hebben met terrorisme of plannen voor een aanslag, maar op zijn smartphone zou een zoekactie teruggevonden zijn naar de Daesh-groep, die deel uitmaakt van ISIS.

Souhaib El Abdi wordt dan weer wel beschouwd als een sleutelfiguur in het onderzoek. Hij zou de terreurcel van Verviers belangrijke logistieke steun geleverd hebben.