Verdachte diamantroof vrijgelaten bij gebrek aan bewijs

REUTERS
De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft beslist dat één van de zeven verdachten van de diamantroof op de luchthaven Brussels Airport moet vrijgelaten worden. Volgens de advocaat van de verdachte, meester Olivier Martins, heeft de KI vastgesteld dat er geen aanwijzingen van schuld zijn tegen zijn cliënt en dat de speurders fouten gemaakt hebben. De KI heeft wel de aanhouding verlengd van een tweede verdachte in het dossier. Vijf andere verdachten verschijnen morgen voor de Brusselse raadkamer.

De overval op de luchthaven van Zaventem op 18 februari werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die gingen er vandoor met 121 colli's met voornamelijk diamanten. Het onderzoek naar de overval leidde begin mei tot de aanhouding van zeven verdachten in België. Eind mei werd hun aanhouding door de KI verlengd, maar het Hof van Cassatie verbrak die beslissing voor twee van de verdachten. Die moesten dinsdag opnieuw voor de KI verschijnen.

"De KI heeft nu beslist dat mijn cliënt moet vrijgelaten worden", zegt meester Martins. "Reden daarvoor is dat het dossier geen enkele aanwijzing van schuld oplevert tegen hem. Volgens de KI is het duidelijk dat de speurders vergissingen begaan hebben bij de transcriptie van de afgeluisterde telefoongesprekken en van de uitgevoerde observaties en dat de onderzoeksrechter zich op die foute informatie gebaseerd heeft om mijn cliënt aan te houden."

De tweede verdachte die dinsdag moest verschijnen, blijft wel in de cel. Het is de enige van de zeven Belgische verdachten die in verdenking gesteld is voor de overval zelf, de anderen worden beschouwd als vermoedelijke helers.