Verdachte bommelder Vlaams parlement opgepakt, ontruiming gebeurde pas twee uur na melding

Man uit Oost-Vlaanderen is opgepakt en wordt verhoord

Het parlement werd gisterennamiddag ontruimd na een telefonische, Engelstalige bommelding.
BELGA Het parlement werd gisterennamiddag ontruimd na een telefonische, Engelstalige bommelding.
Er is een vermoedelijke dader geïdentificeerd van de bommelding in het Vlaams Parlement die gisterennamiddag plaatsvond. Dat meldt het Brusselse parket. Het gaat om een man die in Oost-Vlaanderen woont. Het onderzoek naar de feiten wordt dan ook in handen gegeven van het parket Oost-Vlaanderen. De verdachte is opgepakt en wordt verhoord. Overigens werd het parlement pas twee uur na de bommelding ontruimd, zo is HLN uit goede bron gemeld.

Het Oost-Vlaamse parket bevestigt dat er een verdachte geïdentificeerd en gelokaliseerd werd binnen de afdeling Gent. De man is opgepakt en wordt verhoord, bevestigt parketwoordvoerster Annelies Verstraete. Het parket van Oost-Vlaanderen heeft het dossier overgenomen, en het onderzoek is volop aan de gang. In de loop van de namiddag kan het parket mogelijk meer informatie geven. 

Het Vlaams Parlement werd gisterennamiddag ontruimd na een telefonische, Engelstalige bommelding. Het gebouw werd weer vrijgegeven, nadat de Brusselse politie het had doorzocht met explosievenhonden, maar niets verdachts had gevonden. Volgens de diensten van het parlement was er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die eveneens gisterennamiddag zou plaatsvinden in het gebouw. Ook dat evenement werd uiteraard afgelast.

Het begrotingsdebat werd onderbroken tijdens de tussenkomst van Groen-fractieleider Björn Rzoska. Die mag zijn uiteenzetting pas morgen afronden. Vandaag is er plenaire vergadering met actuele vragen. Deze namiddag worden ook de commissies officieel ingedeeld. De vraag rijst of het begrotingsdebat kan worden voortgezet in de ad hoc-commissie van gisteren, dan wel moet verhuizen naar de commissie Financiën.

Kersvers parlementsvoorzitster Liesbeth Homans (N-VA) verklaarde vandaag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat de bommelding van gisteren niet het werk was van een grappenmaker. “Dit was serieus”, aldus Homans, die met de procureur afspraken wil maken over wat tot de mogelijkheden hoort. “Het is niet de bedoeling dat we elke week zo’n telefoontje krijgen”, klonk het.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  Brussel is geen vlaamse stad ...Brussel is een zelfstandig gewest .

 • Erik Moens

  Een man uit Oost-Vlaanderen… Dus 'onpartijdige' Liesbeth was wat te snel met haar verdachtmakingen.

 • Peter Janssen

  Dreigen met een bom =angst aanjagen=terreur en daar is het om te doen. Blijkbaar weten homans en co dat niet...en als ze de bommelding serieus genomen hadden, gingen ze zeker niet als doelwitten voor het gebouw staan.maar allez, nu kunnen ze eens polsen wat de publieke opinie vindt als de vlaamse dievenregering wordt bedreigd.

 • Moehmena Rahous

  Els Vervoort vraagt ""Wat doet een Vlaams parlement eigenlijk in Brussel?" Antwoord: het Vlaams parlement is gevestigd in de hoofdstad van Vlaanderen, namelijk Brussel. Een betere vraag is : waarom laat men het Vlaams parlement gebruiken door gewelddadige bewegingen ? Eerst een bommelding is voor hen abnormaal. Bommen laten afgaan is voor hen dagelijkse kost. Voorkom dit door het Vlaams parlement niet meer te verhuren aan zo'n groepen aub.

 • René Mattyns

  De klucht gaat verder, twee uur na de melding gaat iedereen al lachend buiten.We mogen er op kijken, das ook al iets.