Verdachte bekent moord net voor start reconstructie

Wies Donders (64) kwam om het leven in de slaapkamer van haar woning aan de Elegaststraat.
Lenaers Wies Donders (64) kwam om het leven in de slaapkamer van haar woning aan de Elegaststraat.
In de Elegaststraat in Eisden-Dorp (Maasmechelen) heeft gisteren de reconstructie plaatsgevonden van de moord op de 64-jarige Marie-Louise (Wies) Donders, die op 18 september 2014 door een van haar zonen levenloos werd aangetroffen in haar huisje van de sociale huisvestingsmaatschappij. De 37-jarige verdachte Emre H. ging vlak voordat de wedersamenstelling van start ging tot bekentenissen over. Eerst deed hij zijn verhaal aan zijn raadsman Steve Geerdens. Vervolgens bekende hij ook de feiten tegenover de onderzoeksrechter.

Voor de wedersamenstelling werden de Poelsweg en de Elegaststraat tijdelijk voor het verkeer afgesloten. Alle betrokkenen, ook de burgerlijke partijen met hun raadsman, woonden de reconstructie bij. Nadat de verdachte ter plaatse was gebracht, vroeg hij een voorafgaandelijk overleg met zijn advocaat, waarbij hij tot bekentenissen overging. Tot nu toe had hij altijd volgehouden dat hij de vrouw levenloos had aangetroffen en vervolgens een bankkaart had meegenomen, waarmee hij geprobeerd had om geld af te halen. Van dat verhaal is hij afgestapt.

Hij zou de vrouw kennen, omdat hij had afgesproken enkele klusjes voor haar uit te voeren. In september 2014 was hij naar Wies Donders gegaan en vroeg hij een voorschot voor de uit te voeren werken. Toen de vrouw hem weigerde te betalen, verloor de man blijkbaar zijn zelfbeheersing. Hij stond naar eigen zeggen onder zware financiële druk. Zijn huisbaas dreigde hem en zijn moeder uit hun huis te zetten.

Hij sloeg haar met een stuk hout op het hoofd. De vrouw bezweek aan de opgelopen kwetsuren. De man had vervolgens enkele bankkaarten meegenomen om geld af te halen. In het onderzoek zijn onder meer camerabeelden bekeken van bankautomaten, waar een kaart gebruikt werd.

In het onderzoek moeten nu alle elementen afgetoetst worden aan de nieuwe verklaringen van de verdachte, die zich naar alle waarschijnlijkheid voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden.