Verbodsbord voor quads vanaf september

REUTERS

Vanaf 1 september komt er een verbodsbord voor quads in het leven geroepen. Open Vld-senator Guido De Padt is tevreden dat daarmee een sluitende juridische oplossing komt in de aanpak van de quadproblematiek, maar vraagt zich af of de algemene maatregel wel noodzakelijk is, en of er al niet voldoende maatregelen zijn.
 
Schouppe heeft KB klaar
De federale staatsecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), heeft een Koninklijk Besluit klaar dat nog deze maand zou worden ondertekend door de koning. Daarmee wordt de mogelijkheid voorzien om een plaatselijk verbod op quads in te voeren. Voor de tegenstanders van quads zijn die voertuigen niet gemaakt voor op de openbare weg en zorgen ze voor lawaaihinder.
 
Steeds minder quads verkocht
Uit cijfers die senator De Padt opvroeg bij de staatssecretaris en de sector van quadverkopers, blijken er in België ongeveer 25.000 quads te zijn. Er worden echter steeds minder quads verkocht. Een aanzienlijk deel van de quads wordt ook gebruikt door landbouwers en overheidsdiensten. Die voertuigen veroorzaken meestal geen overlast.
 
"Alle gebruikers gestraft"
"Met een quadverbod viseren we alle quadgebruikers, ook diegenen die geen overlast veroorzaken en geen asociaal gedrag vertonen of die een quad om utilitaire redenen gebruiken", aldus de senator. "Uiteindelijk wordt een volledige categorie van gebruikers gestraft voor het onaangepaste gedrag van een kleine groep overlastveroorzakers."
 
Daarnaast moeten we ons ook de vraag stellen of de bestaande maatregelen niet volstaan om de overlastveroorzakers uit het verkeer te plukken en te beboeten, zo luidt het verder. (belga/lb)