Verbod op tabaksreclame wordt strenger

Verbod op tabaksreclame wordt strenger.
Photo News Verbod op tabaksreclame wordt strenger.
Reclame voor tabaksproducten aan de voorgevels van tabakswinkels en krantenwinkels die tabak verkopen, is voortaan verboden. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. Ook op affiches in dergelijke winkels mag het merk van een tabaksproduct niet langer voorkomen.

Het gaat om een wijziging van de wet op tabaksreclame. Die bepaalt dat het verboden is reclame te voeren voor en te laten sponsoren door tabaksproducten. In hetzelfde artikel werden een aantal uitzonderingen opgesomd. Een daarvan wordt nu opgeheven.

E-sigaretten en e-liquides

Voor e-sigaretten en e-liquides met en zonder nicotine gelden dezelfde richtlijnen als voor de meer traditionele tabaksproducten. E-sigaretten, met en zonder nicotine, vallen immers onder de categorie van soortgelijke producten. Ook voor deze producten zal reclame op de voorgevel van een tabakswinkel, e-sigarettenspeciaalzaak of een krantenwinkel dus verboden zijn. Hetzelfde verbod zal gelden voor affiches die in bedoelde winkels opgehangen worden.

De wetswijziging treedt in werking op 1 januari 2021. De betrokken handelaars en fabrikanten hebben dus nog even om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen. De inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid zal erop blijven toezien dat de tabaksreclameregels correct worden nageleefd. Overtredingen zijn strafbaar met geldboetes vanaf 2.000 euro tot 800.000 euro. 

Lees ook: Volledig verbod op tabaksreclame unaniem goedgekeurd: “Vooral slecht nieuws voor dagbladhandelaars en voor roker zelf” 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Landuyt

    De ziekelijke bemoeizucht ten top gedreven.

  • ingrid grieten

    Wie gaat het gat vullen dat ontstaat door mindere inkomsten van tabak? Juist, iedereen dus ook de niet-rokers. Alle studies tonen aan dat de inkomsten van tabak veel hoger liggen dan de gezondheidskosten ervan. Wederom de zoveelste kogel in eigen voet.