Verbod op polygamie in België, maar toch 700 vrouwen die pensioen met andere vrouw moeten delen

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Ondanks dat onze wetgeving polygamie verbiedt, moeten heel wat weduwen het overlevingspensioen delen met een andere echtgenote van hun polygame man. Volgens de krant La Libre zitten 700 vrouwen in dergelijke vreemde situatie. Hoe is dat mogelijk als polygamie bij wet verboden is in ons land?

In 2016 bleken volgens de federale pensioendienst 682 personen hun overlevingspensioen te delen met iemand anders. Dat wil zeggen dat twee weduwen dezelfde man hadden.

Die cijfers werden onthuld door de minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (RM) op een schriftelijke vraag van parlementslid Jean-Jacques Flahaut (MR). 

Op basis van de betalingen die werden geregistreerd voor de maand januari 2018, kon worden afgeleid dat dat aantal stilaan afneemt. Dit jaar moesten 677 begunstigden hun overlevingspensioen met iemand anders delen. De begunstigden hebben allemaal een Marokkaanse of Algerijnse nationaliteit, op een vrouw met een Tunesische nationaliteit na. Dat is het resultaat van oude conventies, ondertekend door zowel België als de Maghreblanden.

Toekomstbeeld

De cijfers zullen naar verwachting in de toekomst nog meer dalen. Dat komt enerzijds omdat de Marokkaanse familiewetgeving de voorwaarden voor polygamie heeft aangescherpt: een man moet kunnen aantonen dat hij voldoende middelen heeft om meer dan één vrouw te kunnen onderhouden.

Anderzijds, zoals de minister van Pensioen in zijn antwoord opmerkt, zal de geleidelijke verhoging van de wettelijke leeftijd om een overlevingspensioen te krijgen (46 jaar en 6 maanden in 2018, 50 jaar in 2025), het toekennen van een nabestaandenpensioen aan "jonge weduwen" voorkomen.

Voorlopig wordt overlevingspensioen gelijk onder de vrouwen verdeeld, maar dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Als onderdeel van de actualisering van de bilaterale socialezekerheidsovereenkomst tussen België en Marokko is een nieuw voorstel voor de verdeling van het overlevingspensioen tussen weduwen ingediend. Het pensioen zou in de toekomst in verhouding staan tot de jaren van het huwelijk. 
130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • isolde van den borre

  en dan krijgt de gewone belgische burger te horen dat de sociale zekerheid voor hem of haar niet meer te betalen is. Als we aan mensen met een buitenlandse nationaliteit ook al pensioen moeten betalen, dan houdt het nooit op natuurlijk en dan wordt het systeem op termijn onbetaalbaar. België moet dringend ophouden het OCMW te willlen specen van de Maghreblanden!

 • rudolf jacobs

  waar het om draait is het volgende ,de belg = vlaming en waal gewoon dom houden ,het is toch oo zo makkelijk geld uit te geven dat niet van jou is ,zeker als je er dan nog voor betaalt wordt,deze ganse wetten en regeringen moet er allemaal uit,er zijn er maar enkele die eens eerlijk zijn in dit land

 • patrick tamsyn

  Als je nog zo'n speciallekes wilt, bekijk dan eens het kindergeld van dergelijke gasten. Gehuwd met 4 vrouwen waarvan er slechts 1 bij de man woont maar bij elk van zijn vrouwen een nakomeling of 3 - 4 heeft... reken en tel. 4 vrouwen waarvan 3 zogenaamd "alleenstaande moeders", pakweg 14 - 15 kinderen. 1 man kist op die manier elk jaar een klein fortuin aan ons systeem...

 • Arthur Houben

  @Gino Denil:belastingverdrag?! Belastingen is bínnenlandse politiek dat élk soeverein land zélf bepaalt voor zijn INWONERS, wtf, een schande dat marokko ed hier kan bepalen wie pensioen van ONS belastinggeld zou ontvangen, t moet niet zotter worden!Pensioen kun je alleen krijgen ih land waar je gewérkt hebt én belastingen betaald hebt en dat geldt níet voor meerdere weduwen van polygamisten in andere landen die ons land nog nooit gezien hebben!

 • walter Bogaerts

  @Christine Truyen, klopt niet die wet is veranderd. Indien opnieuw gehuwd niks nog van ex Partner.