Ventilatoren en aircotoestellen vliegen de deur uit

iStock
"We verkopen nu 20 procent meer ventilatoren dan vorig jaar." Dat zegt Janick De Saedeleer, woordvoerster van winkelketen voor consumentenelektronica MediaMarkt. "Voor de aircotoestellen verwachten we eind deze week nog een piek omdat de nachten de voorbije dagen nog relatief fris waren. Maar dat verandert nu de hittegolf op gang komt en dus zal er een stormloop op toestellen komen om de komende nachten wat leefbaar te maken."

MediaMarkt zegt beter gewapend te zijn voor een toenemende vraag van de consument dan vorig jaar. "We hebben dit jaar voor veel stock gezorgd, omdat we vorig jaar in juni verrast werden door een aantal erg warme dagen. Toen konden we de vraag niet bijhouden", aldus De Saedeleer.

Volgens Claude Glorieux, directeur van Ambrava (de Belgische importeur van Samsung-klimaatsystemen; nvdr) is er wel degelijk sprake van een verhoogde vraag naar ventilatie- en koelsystemen. "Maar dat is al een jaar of vijf zo. Dat is niet alleen iets van de laatste dagen." Het gaat volgens Glorieux om "een toenemende vraag van 15 tot 20 procent per jaar".

Strengere normen
"We hebben al een paar jaar warme zomers en dat zwengelt de vraag aan", aldus de directeur van Ambrava. "De vraag stijgt meestal al in het voorjaar bij de eerste mooie dagen."

Glorieux wijst er tot slot nog op dat de normen voor nieuwbouwwoningen almaar strenger worden inzake ventilatie. "We krijgen rond deze tijd meer vraag naar zogeheten 'splitjes' die je op de (slaap)kamer installeert en die in de zomer verkoeling en in de winter voor bijverwarming zorgen." 

Energie-efficiëntie
"In juni 2018 mocht de sector een stijging van 15 procent meer aanvragen voor vaste aircotoestellen optekenen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar", zegt Dirk Van De Wynckel, directeur van sectorfederatie UBF-ACA. "Deze maand liggen de cijfers nog hoger.

"Door de Europese invoering van energielabels zijn de fabrikanten zich nog bewuster gaan bezighouden met de energie-efficiëntie van warmtepompen en aircotoestellen. Daardoor ligt het energieverbruik van deze toestellen sedert de laatste 10 jaren 25 procent lager", duidt Van De Wynckel. "De vaste aircotoestellen zijn in 95 pct van de gevallen eveneens warmtepompen, die een omgekeerde werking hebben om te koelen. Dit betekent dus dat je hiermee ook kan verwarmen. Het grote voordeel van warmtepompen ten opzichte van klassieke verwarming is hun energie-efficiëntie."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • geert vlietinck

  Die zullen nogal hun ogen opentrekken bij het bekijken van hun afrekening.

 • Tom Verelst

  En de handelaars / verkopers profiteren er nog het meest van. Op één dag is een bepaald type mobiele airco plots 100 euro duurder. Kassa kassa voor de winkeliers.

 • Daniel Collier

  Met ventilatoren kan men met deze hitte niets doen,alleen een verkoudheid en oorpijn aan overhouden.

 • guido vermeyen

  Gaan verschieten van de verbruikskost...afkoelen kost 2 maal de energie die nodig om 1 graad af te koelen, de zogenaamde : BTU...ideaal voor slaapkamer, doch als je die airco stillegt is het binnen de 5 minuten even warm als voorheen. Lawaai inbegrepen.

 • frans wimpers

  een goede airco in huis is met een buitenunit en al de andere aanbiedingen zijn maar pleisters op een wonde