Veiligheidskorps in Brussels justitiepaleis legt hele dag het werk neer, stakingspost zodat zelfs politie gedetineerden niet kan brengen

Even werd geen enkele gedetineerde overgebracht naar het justitiepaleis. Het korps voert ook geen beveiligingsopdrachten uit.
photo_news Even werd geen enkele gedetineerde overgebracht naar het justitiepaleis. Het korps voert ook geen beveiligingsopdrachten uit.
Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis legt een hele dag het werk neer. Dat melden vakbondsleden bij het korps. Bovendien werd ook even een stakingspost voorzien aan de ingang voor de gedetineerdentransporten, zodat zelfs transporten die door de politie zouden uitgevoerd worden, het paleis niet binnen konden. Intussen kunnen ondanks de staking de zittingen met gedetineerden in het justitiepaleis wel doorgaan. 

De blokkade van de toegangspoort is intussen op rechterlijk bevel opgeheven. "Naar aanleiding van de blokkade diende de FOD Justitie een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. 

"Vandaag beletten een 40-tal stakers de vrije doorgang van de celwagens. Er werd onmiddellijk beroep gedaan op een deurwaarder. Na zijn aankomst werd de blokkade opgeheven en vertrokken de celwagens naar de gevangenissen om de gedetineerden naar het paleis te vervoeren. Op het paleis zullen zij voorgeleid worden door de werkwilligen van het Veiligheidskorps, met versterking van de federale en lokale politie."

Al maanden onrust

Het Veiligheidskorps gaat vanaf 1 januari op in de nieuw opgerichte directie 'beveiliging' van de federale politie (DAB). Dat korps van 1.600 mensen moet instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. 

De leden van het huidige veiligheidskorps maken verplicht de overstap naar dat nieuwe korps, maar er bestaat al maandenlang onrust over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren. De vakbondsacties houden onder meer verband met de promoties die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen mis te lopen. Volgens de vakbonden verkeren een aantal van de jongste, laatst gerekruteerde leden van het korps in de voorwaarden om een promotie te krijgen, maar weigeren de overheden al maandenlang de proeven daarvoor te organiseren.

De voorbije weken werd het werk al herhaaldelijk neergelegd en vorige week woensdag werd daarbij ook een stakingspiket voorzien aan de ingang voor de gedetineerdentransporten.

Geens betreurt de staking

Minister van Justitie Koen Geens betreurt de staking. "De bevorderingsselectie is geen automatische procedure of bevordering", klinkt het bij Sieghild Lacoere, woordvoerster van de minister. "Bovendien zijn er goede voorwaarden voor de overdracht van het personeel naar de DAB vastgelegd. De meesten zullen heel snel na 1 januari 2019 al een baremieke bevordering bekomen en een aantrekkelijke loopbaan bij de federale politie starten." Op 8 oktober vindt opnieuw overleg plaats met de sociale partners
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Soetewey

  Is dat veiligheidskorp een zusterondetneming van de NMBS. Of hebben ze dezelfde stakingsmilitanten. Wat een flop dienst kunnen beter criminelen per taxi vervoeren.

 • Marc VOETS

  Na klacht van FOD Justitie heft een gerechtelijk beval het stakingspiket op!

 • Johan Billiet

  Maw pro-actief staken voor iets wat enkelingen eventueel niet zouden kunnen krijgen zonder dat echter hierover al een beslissing wed genomen.....waar wacht de rest van België op om zomaar ook gaan staken voor de in de toekomst nog toe te kennen promoties die men eventueel zou mislopen...Vraag is of men mensen met dergelijke mentaliteit nog in dienst moet houden...

 • Pierre vaneylen

  staken is een zwaar beroep..

 • rudolf jacobs

  Miljaar,dat wordt dus weer overwerken en of zaterdag en zondag dienst en wie gaat da betalen,ik dacht eerst slimme mensen ik zou ook staken als ik ganse dag in da krot moest staan of rondlopen ,trouwens op die foto schenden zij die verantwoordelijk zijn voor d ewerkende mens ,de veiligheid voor deze mensen,ik weet niet of u al heeft opgemerkt maar zijn ze niet verplicht een veiligheids helm te dragen op een bouwwerf???