Veiligheidsagenten zetten reiziger hardhandig uit trein na incident na klimaatbetoging: “Was dat geweld nu echt nodig?”

Het incident gebeurde in het station Brussel-Noord
RV Het incident gebeurde in het station Brussel-Noord
Een reiziger die gisteren na de klimaatbetoging in Brussel in een overvolle trein in eerste klasse zat zonder geldig treinticket, is door veiligheidsagenten van Securail hardhandig uit de trein gezet. Omstaanders filmden het incident en vroegen zich af of het geweld waarmee de persoon werd aangepakt, echt wel nodig was. Volgens hen hadden ze toestemming om door de grote drukte in eerste klasse te gaan zitten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het incident gebeurde gisterenavond rond 17 uur op een trein die honderden klimaatbetogers terugbracht van Brussel naar Gent. De trein was vertrokken in Brussel-Zuid en hield daarna halt in Centraal en Noord, toen enkele agenten van Securail optraden in een eerste klasse-wagon. Uit beelden die VTM Nieuws in handen kreeg, is te zien hoe een passagier met harde hand uit zijn stoel wordt gehaald en uit de trein wordt gezet in het station Brussel-Noord. Op het perron gaan verschillende agenten op de passagier zitten om hem in bedwang te houden.

“De NMBS gaf zelf toe dat ze te weinig treinen hebben ingezet bij de klimaatbetoging. Een treinbegeleidster had ook expliciet aangegeven dat de mensen door de drukte in eerste klasse mochten gaan zitten”, zegt een van de personen die de gebeurtenissen filmde. “Maar plots doken vier mannen van Securail op en sleurden ze een medebetoger op de meest hardhandige wijze uit de trein.”

Verschillende betogers uiten hun verontwaardiging over de manier waarop de passagier wordt aangepakt en zeggen tegen elkaar dat ze effectief toestemming hadden gekregen om in eerste klasse te zitten. “De jongen is totaal in paniek en schreeuwt dat een treinbegeleidster hem toestemming had verleend, maar dat mag niet baten”, zegt de persoon die de beelden maakte. “Op het perron ligt hij te kokhalzen met drie bewakers van Securail op hem, het gezicht tegen de vloer gedrukt. Dit alles in een context van een vreedzame mars voor een beter klimaat waarbij het openbaar vervoer nota bene een hoofdrol zou moeten spelen. Was dat geweld nu echt nodig?”

De NMBS zegt in een reactie aan onze redactie dat ze het voorval intern onderzoekt.

Oproep: kent u of bent u het slachtoffer van het incident? Onze redactie zou u graag willen spreken. Vergeet zeker uw telefoonnummer niet te vermelden.
169 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • William Van Den Berghe

  Het gevolg van een verkeerde opvoeding en gebrek aan respect .Zal nog vaak met zijn hoofd tegen de muur lopen.

 • Luc Lepoudre

  Het "slachtoffer" moet de richtlijnen van het treinpersoneel opvolgen. Ook zeker als die richtlijnen het tegengestelde zijn van wat hij daarvoor te horen zou hebben gekregen. In deze maatschappij moeten zulke sujetten op een passende manier onder handen genomen worden.

 • René Lippeveld

  Ofwel heeft de treinbegeleidster toestemming gegeven en dan is hier maar één antwoord: ontslag, wegens niet geschikt. Ofwel, zoals sommigen veronderstellen, maar niet weten, is er meer aan de hand. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat zij geen controle van de tickets deed. Klets toch niet zo uit uw nek aub. Er zijn beelden en die waren er ver over !

 • Bob Fréson

  Wie zegt dat die kerel wel degelijk een vervoerbewijs had. Ik denk dat er veel meer aan de hand was met die kerel en zijn partner. Dat ze hem maar een serieuze boete doen betalen, plus interventie en weerspannigheid aan veiligheidspersoneel. Dat gaat een serieuze rekening worden.

 • Richard du Maine

  @Gerda Vermuylle klopt allemaal. Maar zoals het hier omschreven wordt, hebben deze mannen iemand zonder dyidelijke reden uit de trein geSLEEPT. Geen identiteits- of vervoerscontrole, geen veiligheidscontrole, niks. Gewoon opgestapt en vastgegrepen... Dat moet onderzocht worden.