Veiligheid terrorismeproces opgevoerd uit vrees voor ontsnapping

UNKNOWN
Het gerecht voert de beveiliging in het Brussels justitiepaleis op uit vrees voor een ontsnappingspoging op het terrorismeproces.

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft van het federale parket informatie gekregen dat er tijdens de laatste week van het proces tegen Malika El Aroud en Hicham Beyayo een ontsnappings- en/of bevrijdingspoging zou kunnen plaatsvinden. Het gebruik van wapens en geweld zou volgens het crisiscentrum tot de mogelijkheden behoren.

Jihad
Malika El Aroud en Hicham Beyayo staan sinds 8 maart met nog vijf andere beklaagden terecht voor de correctionele rechtbank. Ze zouden mensen geronseld hebben voor de jihad, en terreuraanslagen beraamd hebben. Op basis van een evaluatie door het OCAD (Coördinatieorgaan voor de Analyse van de Dreiging) "blijkt dat er een zware dreiging is, met een hoog waarschijnlijkheidsgehalte".

Extra veiligheidsmaatregelen
Daarom heeft de Algemene Directie Crisiscentrum (ADCC) in overleg met het federale parket een aantal veiligheidsmaatregelen genomen, zowel binnen als buiten het justitiepaleis. Deze maatregelen worden uitgevoerd door de politie. De verhoogde veiligheid moet het normale verloop garanderen van alle rechtszaken die aan de gang zijn, "en de veiligheid van elkeen waarborgen". De maatregelen blijven de hele verdere duur van het terrorismeproces van kracht. "Gelet op het gerechtelijk karakter, zal er geen nadere informatie worden verstrekt." (belga/sam)

Malika El Aroud
UNKNOWN Malika El Aroud