Veiligheid boven privacy: hoe Vadertje Staat uw vingerafdruk te pakken kreeg

REGERING MICHEL I SCHUIFT STEEDS VERDER OP

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Vingerafdrukken op de identiteitskaart: amper vier jaar geleden leek het een buitensporig voorstel. Vandaag keurt het federaal parlement de invoering ervan goed. Hoe is het zover gekomen?

7 januari 2015. Die dag is achteraf gezien misschien wel de belangrijkste dag van de aflopende regeerperiode. Waarom? Omdat het evenredigheidsbeginsel die dag wellicht voorgoed is veranderd in ons land. Dit beginsel, een fundament van de democratie, bepaalt dat de overheid het individuele belang van zijn burgers alleen mag schaden als dit noodzakelijk is voor het algemeen goed. De overheid moet proportioneel zijn. Niet met een kanon op een mug mikken.

Op de ochtend van 7 januari 2015 dringen de broers Cherif en Saïd Kouachi de redactieruimte van het weekblad
Charlie Hebdo in Parijs binnen en schieten twaalf mensen dood met kalasjnikovs.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Uli Bernard

  Over mijn lijk. Einde discussie. Ik ben zeker dat we mits een goed georganiseerde "class action" dit kunnen winnen.

 • johan vankeirs

  Iedereen weet hoe het zover gekomen is maar niemand wil het bekennen.Het is nog maar het topje van de ijsberg.Wij moeten schrik beginnen krijgen voor wat ze voor ons verborgen houden!

 • jean pierre maes

  Pas maar eens het evenredigheidsbeginsel toe bij stakingen waarbij de openbare weg afgesloten wordt...

 • james vroman

  geen probleem met dna afgeven ..hopelijk blijven jullie in goede gezondheid want verzwijgen van erfelijke aandoeningen is oplichten van een verzekering ..en niet afkomen ik wist dat niet hé als zij het weten wat zou u dit dan niet weten ...

 • Jos Dupont

  Als hier niet zoveel criminelen zouden rondlopen zou dat allemaal niet nodig zijn , men zou zelfs van iedereen een DNA staal moeten hebben er zou veel miserie snel opgelost worden !!