Veertigtal organisaties verzamelen zondag tegen extreemrechts in Brussel

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verbood alle betogingen op zondag in Brussel.
Baert Marc Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verbood alle betogingen op zondag in Brussel.
Een veertigtal organisaties - onder meer studentenverenigingen, jongerenpartijen, vakbonden, antifascistische organisaties en mensenrechtenorganisaties - verzamelen zondag in Brussel om zich uit te spreken tegen extreemrechts. De actievoerders komen om 10 uur samen voor de zetel van de socialistische vakbond ACOD. 

Onder meer ABVV-Jongeren, de jongerenafdeling van Ecolo, de Jongsocialisten, studentenvereniging Comac, de Unie van Progressieve Joden van België (UJPB) en de Franstalige mensenrechtenliga steunen de actie.

Max Van Cauwenberghe van Comac benadrukte eerder vandaag dat er zeker geen betoging komt. “We zijn niet uit op een confrontatie”, zei hij.

“Deze unitaire en geweldloze bijeenkomst is bedoeld om iedereen te wijzen op deze zeer urgente en beangstigende situatie enerzijds”, zeggen de organisatoren in een mededeling. “En anderzijds om iedereen te verenigen, het middenveld, progressieve organisaties, sociale bewegingen, de bevolking en allemaal samen te tonen - gedurende de komende weken en maanden - dat racistische autoritaire ideeën een zware bedreiging voor onze samenleving vormen en met alle mogelijke menselijke middelen moeten worden bestreden.”

Een aantal rechtste verenigingen, waaronder studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren, organiseren zondagmiddag een ‘Mars tegen Marrakesh’ uit protest tegen het VN-migratiepact dat maandag in Marrakesh formeel is aangenomen. Ondanks het Brusselse verbod, waartegen ze een spoedprocedure bij de Raad van State zijn gestart, zijn de organisatoren toch van plan om op straat te komen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny Verhoeven

  Dit heeft niets over racisme te maken maar over de toekomst van dit land en ons pensioen en werk.

 • Wim Van Den Bergh

  Het pact werd door de bevolking hun strot geramd...De mensen pikken dat niet en komen op straat..En dan zijn het plots racisten ??? Daar moet je toch een linkse hersenkronkel voor hebben hoor

 • Ann Vervecke

  Mijn protest zal in het stemhokje gebeuren! En dit zal rechts zijn!

 • Rik Cool

  Dus : als ik het niet eens ben met het opengrenzenbeleid ben ik een facist en of racist ! Ok dan maar , het zij zo ... .

 • Jack Hoeben

  Wij komen ook gewoon gezellig samen om ons ongenoegen kenbaar te maken over het pact!De uiterst linkse samenkomst wordt expres op de been gebracht om ons uit te dagen en zo ons prottest uit de hand proberen te laten lopen.Om ons uiteraard nadien te kunnen beschuldigen.Blijf thuis en kom op een andere dag bende blinde meelopers