Veertiger met 36 biertjes op steekt caféganger neer: "Heb een terrorist proberen neer te steken"

BELGA
Het parket Halle-Vilvoorde heeft een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen een veertiger uit Zaventem die in december 2015 een andere man, van Turkse origine, had proberen neersteken. De veertiger kon geen zinnige uitleg voor die aanval geven en herinnerde er zich nog slechts weinig van, wat gezien zijn toestand op het moment van de feiten niet zo verwonderlijk was. De man had die avond immers 36 Palm-biertjes achterover geslagen.

Het incident vond op 19 december 2015 plaats in een Zaventems café. De veertiger had net zijn eindejaarspremie ontvangen en was daarmee op café gegaan. In de loop van de avond had hij naar eigen zeggen zo'n 36 glazen Palm genuttigd en was hij aan de praat geraakt met twee andere inwoners van Turkse origine.

Toen het drietal afscheid nam, maakte de veertiger eerst aanstalten om zijn nieuwe kennissen te knuffelen maar plots haalde hij een mes boven en haalde daarmee uit naar de keel van één van de twee mannen. Het mes raakte één van hen in het aangezicht en de andere in de hand, waarna beiden er vandoor gingen. De veertiger belde vervolgens nog zelf naar de hulpdiensten en zei dat "hij een terrorist had proberen neersteken".

Poging doodslag

"Gezien zijn alcoholintoxicatie die avond is het verwonderlijk dat hij er zelf niets aan over heeft gehouden", zei het parket, dat de feiten kwalificeerde als poging doodslag en opzettelijke slagen en verwondingen en een celstraf van 30 maanden eiste, eventueel met probatie-uitstel.

De verdediging van de veertiger pleitte voor een werkstraf, omdat de man een maagdelijk strafblad heeft en al maanden aan het sparen is om zijn slachtoffers te vergoeden. Het vonnis valt op 4 mei.