Veel mensen te laat naar de spoed met acute appendicitis, ‘abnormaal groot deel’ patiënten uiteindelijk ernstig ziek

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Het valt op dat er zich in de ziekenhuizen de laatste weken veel minder patiënten aanbieden met acute appendicitis. Een abnormaal groot deel van hen is ernstig ziek en heeft daardoor een grote kans op ernstige complicaties. Daarom vermoeden het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde (RBSS) en de Belgische Groep voor Endoscopische Chirurgie (BGES) dat de huidige coronacrisis leidt tot een gevaarlijke vertraging in diagnose en behandeling.

Beide verenigingen van chirurgen roepen de patiënten daarom op om hun eigen symptomen niet te gemakkelijk aan de alomtegenwoordige Covid-19-pandemie toe te schrijven en ze vragen collega's in de eerste lijn om bij twijfel hun patiënten toch naar de spoedafdeling door te verwijzen. 

Dringende buikingreep

De appendectomie, het wegnemen van de blindedarm wegens een acute ontsteking of appendicitis is de meest uitgevoerde dringende buikingreep in onze contreien. De ingreep is gemakkelijk en de kans op ernstige verwikkelingen is zeer klein bij een tijdige diagnose en behandeling.

Op dit moment wordt er in al onze ziekenhuizen terecht gefocust op de behandeling van Covid-19, maar dat mag er niet toe leiden dat andere dringende ziektes uit het oog verloren worden. Daarom roepen chirurgen op om niet alle gevallen van koorts en buikpijn te categoriseren als Covid-19.

Spoed

Dringende chirurgische gevallen moeten nog steeds naar de spoed verwezen worden en patiënten moeten zeker geen angst hebben om naar het ziekenhuis te komen.

Lees ook: 

Oproep kinderartsen: “Als uw kind een belangrijk probleem heeft, stel zoeken naar medische hulp dan niet uit”

Hoe kan het dat er plots minder mensen met een hartinfact of beroerte zijn? “We zullen een tweede golf niet-Covid-patiënten krijgen” (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Streulens

    Dit is ook "menselijk".. Kinderen eerst..overbezorgd .. "Zichzelf" best "zelf" negerende.. Mesen en dieren wat gemeenschappelijk hebbende.. al verbaasd me dit wel.."menselijk" gezien.

  • David Van Nimmen

    Begrijp ik , mijn vrouw moest binnen voor iets in spoed en is uiteindelijk een dag in kliniek gebleven maar omdat ik inzag dat het zo niet verder kon . Maar is zeer hard waneer ge die niet mag bezoeken en Ik had het er zo moeilijk mee dat ik zelf die dag en de dag er na niet meer kost werken omdat ik aan vanalles en nog wat dacht , en al zeker wat als ze besmet is door mij want ik moet wel doorwerken . Gelukkig ging het terug beter als ik men vrouw zag.