Veel meer gifgas voor onze kust dan aangenomen

(archieffoto)
PHOTO_NEWS (archieffoto)
Voor de kust bij Heist en Zeebrugge is veel meer gifgas uit de Eerste Wereldoorlog (1914-18) gedumpt dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat om honderdduizenden gevaarlijke gasgranaten, vooral van Duitse makelij. Dat stellen Belgische wetenschappers die in Bredene hun bevindingen presenteerden. Ze bekeken historische overheidsdossiers die nooit eerder waren onderzocht.

Vóór de kust van Heist, op de zandbank Paardenmarkt, is een belangrijke dumpsite van oorlogsmunitie uit Wereldoorlog I gesitueerd. Die werd al in 1971 ontdekt. Het is er dan ook verboden te vissen of het anker uit te werpen. Het gaat om Duitse munitie, waaronder heel wat gifgasgranaten.

Volgens de overlevering zijn kort na de oorlog op een zandbank bij Heist 35.000 ton ongebruikte granaten gedumpt: twee derde gewone munitie en een derde gifgas. Deze cijfers zijn op drijfzand gebouwd, aldus de onderzoekers. Want uit de documenten blijkt dat gewone granaten aan land in kuilen tot ontploffing werden gebracht. De chemische munitie daarentegen werd niet vernietigd om verspreiding van giftige dampen te voorkomen.

Op de zandbank zijn dan ook hoogstwaarschijnlijk uitsluitend gifgasgranaten gedumpt, stellen de onderzoekers. De documenten geven echter geen uitsluitsel over het precieze aantal granaten.

Minister Vande Lanotte laat granaten liggen
Minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte is niet van zin om de gifgasgranaten te ontmantelen. Hij had eerder aangegeven het gifgas ter plaatse te laten en verandert zijn standpunt niet na de nieuwe studie. "Op dit moment is de munitie volledig ingekapseld. Er is een continue monitoring op de zandbank en op dit moment is er geen blijk van slijtage of gevaar", aldus het kabinet. De munitie zal behandeld noch opgegraven worden. De vrees bestaat namelijk dat die werken voor meer gevaar zorgen.