VDAB wil werkzoekenden naar landbouw en voedingsindustrie leiden

Belga
Enkele kritieke sectoren, zoals de voedingsindustrie en de landbouw, kampen met een groeiend personeelstekort door de coronacrisis. Daarom vraagt de Vlaamse regering de VDAB om werkzoekenden prioritair naar die sectoren toe te leiden. 

VDAB start een campagne om snel werknemers te vinden en doet een oproep aan ‘gewone’ werkzoekenden maar ook uitzendkrachten die plots zonder werk zijn gevallen, studenten en zelfs mensen die door de crisis tijdelijk werkloos zijn. “Het is voor onze samenleving essentieel dat we nu met name die sectoren draaiende houden”, zegt woordvoerder Joke Van Bommel.

Momenteel is er geen probleem en zijn er voldoende producten voorradig. Voor de meeste landbouwproducten is ons land zelfvoorzienend. Door ziekte en beperking van het grensverkeer verwacht de sector echter een personeelstekort. Daarom vraagt de regering aan de VDAB om de vacatures in de sector maximaal in te vullen. “De eerst signalen vingen we op van (voedingsfederatie) Fevia en de Boerenbond”, zegt woordvoerder Joke Van Bommel. In de voedingsindustrie is de uitval groot, omdat medewerkers met milde klachten terecht thuisblijven.

Seizoenarbeiders

Buitenlandse seizoensarbeiders willen op hun beurt niet langer in België werken omwille van het risico op besmetting, of ze mogen de grens niet over. Problematisch, want “in de landbouw staan ze voor het oogstseizoen. Denk maar aan de asperges die er zitten aan te komen.”

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle liet eerder al weten het aantal toegelaten dagen seizoensarbeid te verlengen (van 65 naar 130 dagen). De Vlaamse regering onderzoekt nu of tijdelijke werkloosheid in één sector kan worden gecombineerd met tijdelijke tewerkstelling in een andere.

Groeisectoren

“Op basis van de lijst die de Nationale Veiligheidsraad begin deze week publiceerde, hebben we enkele groeisectoren gedefinieerd”, zegt Van Bommel nog. Het gaat over uiteenlopende functies: fruitplukker, heftruckchauffeur, over winkelbediende tot verzorgende. Met de hashtag #COVID19 kunnen werkgevers de vacatures, die VDAB dan prioritair zal behandelen, aanduiden.

De VDAB wil #COVID19-vacatures zo snel mogelijk invullen. “Daarbij zijn we uiteraard afhankelijk van werkgevers die hun vacature op onze site te posten met #COVID19 en werkzoekenden die kunnen en willen werken in deze bijzondere tijden”, klinkt het. “Het is voor onze samenleving essentieel dat we nu met name die sectoren draaiende houden.”

VDAB richt zich in eerste instantie naar ‘gewone’ werkzoekenden. “Maar ook studenten en uitzendarbeiders kunnen zich uiteraard registreren bij VDAB of de vacatures raadplegen op onze site. Wie tijdelijk werkloos is, kan bijverdienen maar onder beperkte voorwaarden. Voor wie dat wil doen, is het belangrijk dat ze zich eerst goed informeren bij RVA.”