VDAB en Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk gaan samenwerking aan

Thinkstock
De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB en het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk (VSVw) hebben vandaag, aan het eind van de 'week van de vrijwilliger', een samenwerkingsakkoord gesloten waarmee ze het belang van competenties willen erkennen en valoriseren. 

Voor de 750.000 vrijwilligers die vandaag actief zijn in Vlaanderen is het belangrijk dat ze de opgedane ervaring ook kunnen vertalen in competenties, klinkt het. Zo kunnen ze dit gebruiken als een opstap naar werk of een verbreding van hun profiel in een evolutieve loopbaan.

Vrijwilligerswerk op CV

"De tijden zijn voorbij dat men bij aanwervingen enkel keek naar diploma's en werkervaringen", zegt VDAB-topman Fons Leroy. Competenties opdoen buiten de studies en professionele loopbaan verbreedt volgens Leroy "niet alleen je mogelijkheden maar het kan je ook helpen in je transitie van je loopbaan".

Met de samenwerking willen VDAB en VSVw onder meer het bestaand aanbod van vrijwilligerswerk zichtbaarder maken, de competenties uit het vrijwilligerswerk valoriseren in iemands VDAB-loopbaandossier en bijdragen aan de positieve beeldvorming van vrijwilligerswerk als opstap naar duurzaam werk en loopbaantransities.

Doelgroepen

De samenwerking zal ook extra aandacht besteden aan specifieke doelgroepen, zoals onder andere kwetsbare jongeren, ex-gedetineerden, werkzoekenden in armoede en langdurig zieken die opnieuw de stap willen zetten naar de arbeidsmarkt.

"Er zijn heel wat talenten die mensen ontwikkelen door te vrijwilligen, maar die onder de radar blijven", zegt Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz. "Net door deze samenwerking met de VDAB willen we vrijwilligers erop wijzen dat vrijwilligerswerk ook een troef is op de arbeidsmarkt." 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bram Janssens

  Inderdaad, de tijd dat men naar je cv en werkervaring keek is voorbij. Tegenwoordig kijkt men enkel nog naar de bijgevoegde foto. Sommige werkgevers vragen in hun vacatures zelfs specifiek om een foto mee te sturen. Doe je dit niet, dan kan je je kansen al op voorhand vergeten. Pure discriminatie! En onze regering kijkt toe en geeft de werkzoekende de schuld waarom deze vacatures niet ingevuld geraken.

 • Frans Vermeylen

  VDAB moet al die profiteurs laten werken voor hun stempelgeld maar véél te véél profiteurs zoeken geen werk en profiteren maar verder zoals die profiteur hieronder! Schandalig! Die doppende profiteurs worden beloond om niets te doen! Werken in't zwart, verbouwen hun huis en de VDAB doet daar niets aan!

 • JAN krommentak

  Vrijwilligers hebben in de meeste gevallen en zeer groot sociaal engagement en bestaan nu uit uiterst gemotiveerde vroeg gepensioneerden die zeer nauwe contacten hebben met hun doelgroep die ze helpen hoe gaat men dat kunnen verwachten van verplicht opgelegde taken en hoe gaat men de veiligheid garanderen van de mensen waar ze voor instaan ? want in vele gevallen helpen vrijwilligers de sociaal zwakkeren !

 • rudy poelmans

  Daar had VDAB vroeger aan moeten denken toen ik daar mij was gaan aangeven voor werk en me leuk de deur gewezen heeft. Ik kom nu niet meer uit mijn zetel meneer de arrogante ambtenaar.

 • Dany Herman

  Binnenkort verdwijnt vrijwilligerswerk en gaat men verplicht "vrijwilligerswerk" invoeren want men vindt geen slaven meer die zich laten onderwerpen voor armoe zaaier loon En binnen enkele jaren gaat ook dit verdwijnen en gaan we allemaal dealen of stelen wegens geen pensioen of geschrapt van dop zoals in Antwerpen en Brussel en krijgt overheid geen vat meer op de mensen want ze kunnen niet meer dwingen