VBO waarschuwt voor politiek immobilisme: “541 dagen kunnen we ons niet permitteren”

VBO-topman Pieter Timmermans
Photo News VBO-topman Pieter Timmermans
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft vandaag een “wake-upcall voor politiek immobilisme” gelanceerd. "541 dagen mekaar beloeren en niet bewegen, dat kunnen we ons vandaag niet permitteren", zei gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans naar aanleiding van de halfjaarlijkse conjunctuurbarometer van het VBO.

Timmermans is ongerust over de huidige situatie, nu er signalen komen dat PS en N-VA voor de federale formatie niet meteen 'on speaking terms' zijn. Dat baart Timmermans "heel veel zorgen”. "De eerste stap naar een oplossing is met mekaar praten”, aldus Timmermans.

Daarbij wees de VBO-topman erop dat alle "hefbomen" zich op federaal vlak bevinden, zoals de personenbelasting, het energiebeleid en arbeidsmarktbeleid. Hervormingen op die vlakken zijn volgens hem in het hele land nodig.

Ontsporing

 Timmermans verwees naar de ellenlange formatie van 541 dagen na de verkiezingen in 2010. Dat er geen budgettaire ontsporing volgt tijdens zo’n lange periode in lopende zaken klopt volgens het VBO niet. Enerzijds zijn de uitgaven van de departementen onder controle via de voorlopige twaalfden, maar de sociale uitgaven ontspoorden wel in 2010-2012, klonk het.

“Als er geen regering is, is er geen beheer van de kosten.” Of: “De vergrijzing van de bevolking stopt niet omdat er gedurende 541 dagen geen regering is. De impact op de gezondheidszorg stopt niet omdat er geen regering is”.

De conjunctuurbarometer van medio 2019, die bij de sectoren nog voor de verkiezingen werd afgenomen, toonde volgens de Belgische werkgevers een voorzichtige stabiliteit aan, of een "vorm van hoop dat er geen ontsporingen", zoals de brexit, handelsoorlogen of de Italiaanse begroting, volgen. Dat zijn dan ook de drie grote risicofactoren voor de conjunctuur de komende maanden.

Kantelpunt

De verwachtingen voor de conjunctuur zijn daarom moeilijk in te schatten. We zitten nu op een “kantelpunt”, zei hoofdeconoom Edward Roosens. Als die risico’s uitblijven, kan de VBO-conjunctuurbarometer nog verder omhoog gaan. “Maar de kansen zijn toch wat groter dat een van die risico’s zich wel realiseert en we dus gaan naar een verslechtering van de economische toestand.” Als de grote risicofactoren uitblijven, is volgens het VBO een groei van 1 tot 1,25 procent mogelijk dit jaar. 2020 is op dit moment moeilijk in te schatten.

Voorts toonde de enquête aan dat ondanks de internationale context, de Belgische activiteit zich het voorbije halfjaar goed kon handhaven. Zo’n 37 procent van de sector verwacht de komende zes maanden een terugval, 64 procent een stabilisering of versnelling. “Stilte voor de stom? Waakzaamheid geboden”, vatte het VBO samen. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  vb en nva willen het einde van belgie en hebben dus niets te zoeken in een federale regering

 • Peter Smets

  @ Catt Chris: "Had men 2 jaren eerder een referendum gehouden voor de opsplitsing van dit land had men nu al misschien oplossingen gevonden." Had men 2 jaren geleden een referendum gehouden over de opsplitsing van dit land, zou het resultaat NEE geweest zijn. Houdt men nu een referendum over de opsplitsing van dit land is het resultaat nog altijd nee. Weverke weet dat. En u ook. Want: splitsing is geen evolutie, maar revolutie. See you then.

 • lieve vanderstraeten

  Tja ge oogst wat ge gezaaid hebt, had het bij 1 regering gehouden, maar neen, er vielen teveel vriendjes langs de postjes, los het nu maar op!

 • Jan Boden

  Toen de regering in december viel was er geen enkel probleem om de verkiezingen naar mei te verschuiven, in plaats van de wettelijke 40 dagen. Dus nu niet afkomen met de zever dat het te lang duurt, daar had je een halfjaar geleden mee af moeten komen.

 • patrick morel

  parlementen en zoveel regeringen en een leger politici en ambtenaren kunnen we ons ook niet permitteren, daarom groeit de schuld per kop en verandert er niets. Het VBO staat voor het unitaire België en alles bij het oude laten, de burger wil dat niet meer.