Ga naar de mobiele website
^ Top

VB vecht erkenning Antwerpse moskee aan

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de officiële erkenning van zes moskeeën in Vlaanderen en trekt naar de Raad van State omdat niet aan de erkenningsvoorwaarden zou zijn voldaan. De moskeeën krijgen vanaf volgend jaar subsidies en krijgen de imams een loon. Ze kregen gisteren een erkenning van Vlaams minister van Inburgering en Binnenlands Bestuur, Marino Keulen (Open Vld).

Procedure
Volgens de voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams parlement, Filip Dewinter (foto), is de erkenningsprocedure een lachertje geweest. Zo werd volgens hem aan de betrokken lokale besturen gevraagd om adviezen af te leveren. "Terwijl sommigen er niet in slaagden één af te leveren, waren de meeste adviezen van een ondraaglijke lichtheid, vaak veroorzaakt door een politiek correct geïnspireerde afwezigheid van enige kritische houding", zegt Dewinter.

Fundamentalisten
De erkenning van één specifieke moskee in Antwerpen ligt het VB nog het zwaarst op de maag. De Pakistaanse moskee Noor Ulharam, gebouwd door de vzw Antwerp Islamic Association aan de Van Kerckhovestraat, kan volgens de partij worden gelinkt aan fundamentalisten. "Eind 1999 kwamen twee bestuurders van de vzw in opspraak toen bleek dat ze betrokken waren bij het witwassen van crimineel geld. In 2005 werd de moskee vermeld op de lijst van extremistische en terroristische verenigingen van de Antwerpse sectie van de federale politie", aldus nog Dewinter. De partij hekelt ook het feit dat een imam uit Pakistan wordt aangetrokken om er te preken.

Geld
Het Vlaams Belang keert zich tegen de financiering van de erkende moskeeën met Vlaams belastingsgeld. De uitbouw van een islamitische zuil wordt in de hand gewerkt, klinkt het. "En die zuil werkt de integratie van de hier aanwezige allochtonen tegen. De theorie van minister Keulen klopt niet: ondersteuning en financiering van de islam zal niet leiden tot de europeanisering van de islam, wel tot de islamisering van Europa", besluit Dewinter. (belga/sam)Meld een bug