Vastgoedprofessionals: “Minder gezinnen zullen eigen woning bezitten”

Vastgoedprofessionals verwachten dat binnen tien jaar zo'n 65% van de gezinnen een eigen woning zal hebben. Nu is dat nog 72%.
thinkstock Vastgoedprofessionals verwachten dat binnen tien jaar zo'n 65% van de gezinnen een eigen woning zal hebben. Nu is dat nog 72%.
De vastgoedsector verwacht dat in de toekomst minder gezinnen een eigen woning zullen bezitten. Dat blijkt uit een enquête van ING België bij 253 vastgoedprofessionals. Vandaag heeft 72 procent van de gezinnen een eigen woning. De vastgoedprofessionals verwachten dat dit de komende tien jaar zal dalen naar 65 procent.

De reden moet voornamelijk gezocht worden bij de betaalbaarheid van residentiële nieuwbouw in de nabije toekomst. Het gaat dan om de prijs van bouwgrond en de kosten gelinkt aan de ecologische bouwnormen. Maar ook een verandering in consumentenvoorkeur (47 procent) wordt aangehaald als reden voor de dalende eigendomscijfers de komende jaren. Vooral jongere woningeigenaars zouden andere prioriteiten en voorkeuren hebben, al toont een enquête bij consumenten volgens ING andere resultaten.

De meerderheid van de ondervraagde vastgoedprofessionals gelooft voorts dat de daling van de oppervlakte van woningen zich zal doorzetten. Kleiner wonen kan in principe de druk op de betaalbaarheid verminderen. Een deel van de consumenten blijkt volgens ING hiertoe bereid voor zover dit hen toelaat om op minder dan 10 minuten van scholen, winkels en diensten te gaan wonen.

De resultaten van de enquête tonen tot slot nog aan dat de sector overtuigd is van de ‘betonstop’ die in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord de naam ‘bouwshift’ kreeg.

Lees ook: Verschil tussen nieuwbouw en totaalrenovatie is 100.000 euro: is nieuwbouw nog altijd beter?
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Gobin

  geen eigen woning , geen vast werk , geen pensioen ,geen mobiliteit ..je kinderen en kleinkinderen gaan de kracht van de verandering dankbaar zijn ...

 • HUGO COOLSAET

  Het zijn voorspellingen. De vastgoedmakelaars gaan voorbij aan een paar economische regels van vraag en aanbod en de prijsvorming van bouwgronden en bestaande woningen in functie van de intrest bij leningen en spaargelden. Een woonst verwerven heeft altijd een zware inspanning gevraagd en dat zal zo wel blijven.

 • Leopold Vanhoof

  Over 30 jaar leven er vele jonge mensen noodgedwongen in 'n piepklein appartementje want voor iets anders zal er geen geld meer zijn.

 • Karel van Velzeke

  de kostprijs van een grond is één ding,laat dit nog in het midden maar al de verplichtingen en regeltjes voor het klimaat die niet opwegen tegen de kostprijs ervan maken een huis onbetaalbaar,de regelgeving zou een hulp moeten zijn maar geen verplichting,je kan eventueel voorzieningen treffen die men later kan uitvoeren of niet

 • paul piens

  Dat komt misschien ook omdat de prijzen voor vastgoed hier veel en veel te hoog zijn.