Vastgoedcrisis in Antwerpen: dure villa's raken niet meer verkocht

Deze villa in Brasschaat hebt u voor 3,65 miljoen euro
Engel & Völkers Deze villa in Brasschaat hebt u voor 3,65 miljoen euro
In en rond Antwerpen belandt het duurdere vastgoed in een zware crisis. De prijzen voor villa's in de rand en luxe-appartementen in de stad dalen tot twintig procent. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

"De prijzen van de chique villa's in Brasschaat en Schilde zijn al met vijftien tot twintig procent gedaald." Dat zegt Frédéric Van Blerc van immomakelaar Engels & Völkers in de krant. In de stad is het niet beter. Ook daar raken de duurdere appartementen en penthouses niet meer verkocht, behalve dan op de kaaien langs de Schelde en op het Eilandje, de buurt rond het MAS die zich de voorbije jaren volledig ontpopt heeft. Elders in de stad moeten de prijzen vroeg of laat gaan dalen. "Eigenaars willen ze niet laten zakken, maar kopers wachten af."

De grootste oorzaak is het gebrek aan interesse uit Nederland. "Vroeger bestond ons cliënteel voor de helft uit Nederlanders, nu is dat misschien nog vijf procent", zegt Tom Ploeg van makelaar 's Graevenhuys uit Brasschaat.

Het is echter niet overal paniek in de luxevastgoedmarkt. Aan de kust, en vooral in Knokke, zijn het gouden tijden. In totaal werden er vorig jaar aan de kust 84 appartementen voor meer dan een miljoen euro verkocht, waarvan 77 in Knokke. De prijzen liggen gemiddeld tien procent hoger dan voor de eerste tekenen van de crisis in 2008.