Vastgeketende geesteszieke sterft in caravanbrand: broer krijgt drie jaar voorwaardelijk

Het echtpaar Ismail A. en Nimet K. aan het gerechtsgebouw.
Bart Borgerhoff/Marco Mariotti. Het echtpaar Ismail A. en Nimet K. aan het gerechtsgebouw.
De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een 44-jarige man uit Heusden-Zolder veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk en een boete van 600 euro met uitstel voor de opsluting en de mensonterende behandeling van zijn broer. De 38-jarige Ibo, die mentaal achtergesteld was, kwam op 31 januari 2014 om het leven door een brand in de caravan, die bij zijn broer achter het huis stond.

Toen de brandweer het stoffelijk overschot uit de caravan haalde, bleek dat de man aan een ketting lag. Vermoedelijk lag een brandende sigaret aan de oorzaak van de brand. De 38-jarige echtgenote van de veroordeelde man stond ook terecht, maar werd woensdag vrijgesproken.

Aan het uitstel voor de celstraf van drie jaar zijn voorwaarden verbonden. De veertiger moet zich laten begeleiden door een justitie-assistent en een vormingsprogramma volgen om zijn sociale vaardigheden te verbeteren en om inzicht te krijgen in zijn daden. De veroordeelde was naar eigen zeggen ten einde raad, omdat hij overal hulp was gaan zoeken voor zijn broer, die al meermaals gedwongen opgenomen was in de psychiatrie. "Na het overlijden van onze moeder, stond ik eigenlijk alleen. Ik wilde Ibo niet op straat terecht laten komen. Ik wilde hem helemaal geen pijn doen", vertelde de beklaagde op zijn proces.

Ibo zat vast aan een ketting van 4,60 meter lang. Eén uiteinde was vastgemaakt aan een houten bankje in de caravan, het andere uiteinde aan Ibo's voet. De toestand in de caravan was schrijnend. Er was geen stromend water en geen elektriciteit. De lichaamshygiëne van het slachtoffer was uiterst slecht.

Volgens de rechtbank hadden meerdere personen en instanties de beklaagde gewezen op de mensonwaardige toestand. Toch weigerde de man zijn broer te laten opnemen in een instelling. Volgens de rechtbank moest zijn vrouw het opsluiten van haar schoonbroer ondergaan, hoewel ze meermaals de wantoestand had aangeklaagd. Haar man zei dat ze zich niet moest moeien of dat ze maar moest vertrekken thuis.

De ketting en twee hangsloten zijn verbeurd verklaard. De proceskosten voor de man bedragen 3.757 euro.