Vannacht twee uur geen luchtverkeer door tekort aan luchtverkeersleiders

De Skeyes-toren op Brussels Airport
Photo News De Skeyes-toren op Brussels Airport
Door een tekort aan luchtverkeersleiders is er vannacht tussen 1u30 en 3u30 geen luchtverkeer mogelijk. Dat bevestigt Dominique Dehaene, woordvoerder van skeyes, het vroegere Belgocontrol. Vooral het cargoverkeer wordt hierdoor getroffen.

Nieuwe acties van de luchtverkeersleiders bij skeyes zorgen voor vertragingen van het luchtverkeer in ons land. Met name op de luchthaven Brussels Airport en op Charleroi is er hinder. Het precieze kostenplaatje van de stakingen moet nog worden berekend, maar de schade loopt zeker in de miljoenen, zegt de federatie Belgian Air Transport Association (BATA).

De acties komen er op initiatief van de christelijke vakbond ACV-Transcom. Die heeft een stakingsaanzegging lopen tegen onder meer de hoge werkdruk en het personeelstekort. De directie van skeyes sloot afgelopen vrijdag een akkoord met de socialistische vakbond, maar dat akkoord kan niet op de goedkeuring rekenen van de andere bonden.

Ook vorige week waren er al herhaaldelijk acties. Brussels Airlines moest toen een tiental vluchten annuleren. Verschillende nachten was er gedurende meerdere uren zelfs helemaal geen vliegverkeer mogelijk, met vooral hinder voor het vrachtverkeer.

Morgen wordt opnieuw onderhandeld, in een poging om uit het sociaal conflict te geraken. De directie is van plan het akkoord dat vorige week al werd goedgekeurd door het ACOD “opnieuw punt per punt te overlopen”, klinkt het. Daarnaast komt ook de problematiek van bijvoorbeeld de uurroosters voor de luchtverkeersleiders aan bod.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Den Bossche

  Altijd maar klagen over werkdruk. Misschien eens aan den band gaan werken of in ploegen. Het zijn altijd dezelfde die sterk staan om de werkende mens te ambeteren. Bij stakingen NMBS en De Lijn geraken de mensen op hun werk niet en als de verkeersleiders gaan staken geraken ze niet op hun vakantiebestemming.

 • ann van der linden

  Schakel het leger in en zwier die mannen buiten!

 • Jan Boden

  Om te staken is er blijkbaar altijd volk genoeg, maar om te werken niet. Zet die allemaal eens rap aan de deur, het zal zonder hen ook wel marcheren.

 • Patrick Vitalson

  Als ik dit zo een beetje volg heb ik de indruk dat er meer bazen zijn bij de luchtverkeersleiders dan luchtverkeersleiders zelf. De ziekte van deze tijd = de omgekeerde piramide.

 • Albert De Vries

  Als je die ceo van Skeyes, Decuyper, in het journaal gezien hebt met zijn manier van naast de kwestie antwoorden, minimaliseren en rond de pot draaien, dan weet je direct waar het probleem zich situeert en wie dringend vervangen moet worden door een capabel iemand