Vanhengel wil niet besturen met "separatistische N-VA"

Guy Vanhengel, uittredend vicepremier en kopstuk van Open Vld, wil niet in een federale regering zitten met 'extremisten'. En daar bedoelt hij ook N-VA mee, "zolang als die partij vasthoudt aan een onafhankelijk Vlaanderen".
 
"Wie moet je op 14 juni aan de tafel krijgen: mensen die niet gedreven worden door extremen", aldus Vanhengel. Op de vraag of hij daar ook de N-VA mee bedoelt, antwoordt hij bevestigend, tenminste zolang die partij haar separatistische agenda niet afzweert. "Inderdaad, al diegenen die als einddoel de onafhankelijkheid van Vlaanderen hebben, ten koste van ons hele economisch systeem: laat die er tussenuit. Daar gaan we geen millimeter mee vooruitgaan, daar gaan we alleen maar mee achteruit gaan."
 
Vanhengel richt zich overigens ook tegen het FDF: "Mijn wrevel geldt evengoed voor de partijen aan de andere kant van de taalgrens", zegt Vanhengel in een interview met De Morgen dat zaterdag verschijnt.
 
Ook Vanackere laat zich tijdens het gesprek erg kritisch uit over de houding van de N-VA. "Die partij was tot nu toe gewoon niet klaar om te onderhandelen. Klaar zijn om te onderhandelen betekent: geef nu eens één voorbeeld van iets waar je kunt toegeven. Ik wil graag weten of Bart De Wever inmiddels zo ver is."
 
N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert erg gepikeerd. Hij ziet 'een campagne van bangmakerij' op gang komen tegen zijn partij. (belga/vsv)