Vangplanken voor motards lopen vertraging op

Aan de vangplanken moet absolute prioriteit worden gegeven, stelt minister Crevits.
PHOTO_NEWS Aan de vangplanken moet absolute prioriteit worden gegeven, stelt minister Crevits.
44 locaties op Vlaamse gewestwegen in Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn nog niet uitgerust met vangplanken. Die kunnen de overlevingskansen voor motorrijders nochtans gevoelig verhogen. Een vertraging in de aanbestedingsprocedure van het Agentschap Wegen en Verkeer ligt aan de basis van het gebrek. Zo erkende minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) bij navraag door Open Vld'er Marino Keulen.

In totaal is 38,6 kilometer van de geplande 45 kilometer al gerealiseerd. In Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn alle locaties aangepakt, maar in Antwerpen en Vlaams-Brabant is dat nog niet het geval. "Ik heb aan het AWV gemeld dat hier absolute prioriteit aan gegeven dient te worden, teneinde de in het vooruitzicht gestelde plaatsing zo snel mogelijk te realiseren", belooft Crevits.

"De minister moet haar belofte nakomen, want het uitblijven van vangplanken kan mensenlevens kosten", reageerde Keulen. Vertraagde aannemingsprocedurs zijn volgens hem "geen voldoende argumentatie".

De locaties die sinds de plannen zijn bijgekomen, zullen nog dit jaar onder handen worden genomen, liet Crevits tot slot nog weten.